Stiri

Coroana Reginei Maria a ajuns la Iași unde va rămâne timp de o lună

Coroana Reginei Maria, o bijuterie deosebită evaluată la 25 de milioane de euro, a ajuns la Iași și va fi expusă la Muzeul “Regina Maria” timp de o lună, aceasta va putea fi vazuta si in cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor” ce are loc pe 18 Mai 2024. Piesa de patrimoniu a fost transportată sub supravegherea muzeografei Nicoleta Konig și însoțită de Jandarmeria Română pe parcursul drumului. La sosirea la Iași, atât jandarmii ieșeni, cât și polițiștii locali, au asigurat securitatea acestei bijuterii de valoare inestimabilă.

Coroana, realizată din aur masiv și împodobită cu pietre semiprețioase, este un simbol istoric și cultural remarcabil. Ea conține 16 bucăți de turcoaz, 12 ametiste, 68 de opaluri, 32 de chrysoprazuri și 16 granate, toate montate pe o catifea bogată. Coroana cântărește 1.854 de grame, are un diametru la bază de 17,5 cm și o înălțime de 18 cm.

Regina Maria a purtat pentru prima dată această coroană la încoronarea soțului său, Regele Ferdinand, ca monarh al României, eveniment care a avut loc la Alba Iulia, pe 15 octombrie 1922. De atunci, coroana a devenit un simbol al istoriei și culturii României, fiind recunoscută pentru frumusețea și semnificația sa.

Vizitatorii Muzeului “Regina Maria” din Iași vor avea ocazia unică de a admira coroana și de a se conecta cu moștenirea regală a României. Această expoziție reprezintă o oportunitate specială pentru cei interesați să vadă îndeaproape această piesă istorică deosebită și să aprecieze arta și măiestria cu care a fost realizată.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top