Stiri

Criptomania 2020 și pandemia de coronavirus

În aceste luni în care epidemia de Covid-19 a schimbat cursul lucrurilor pe întreaga planetă, a început ca să se vorbească tot mai frecvent despre bitcoin fie ca despre moneda viitorului, fie ca un balon de săpun care se va sparge brusc generând tragedii de proporții pentru investitori.

Posesorii de criptomonede sunt supuși unui stres enorm în timpul actualei pandemii

Investitorii români care au făcut tranzacții pe platforma Ro.Exchange deja începeau ca să viseze frumos la începutul lui 2020, deși există încă foarte multe necunoscute în momentul în care este vorba despre banii virtuali. Acum însă sunt în mare dilemă: să mai cumpere, să vândă, să se oprească din tranzacționările planificate?

Pe măsură ce lumea continuă să se lupte din răsputeri cu pandemia coronavirusului care a distrus atât de multe vieți, infractorii cibernetici lucrează frenetic. Și se folosesc în activitățile lor ilicite de cea mai puternică emoție: frica de viitor a oamenilor.

Le pot cădea victime mai ales aceia care de puțină vreme au devenit investitori bitcoin și nu au experiență mare în materie de criptomonede. Haosul în care ne aflăm îi face ca să își piardă încrederea în această monedă virtuală puternică și simt imboldul incontrolabil de a face tranzacții nefavorabile pentru ei. Exact în acest an 2020 când se spunea că valoarea unui bitcoin va atinge cel mai înalt prag psihologic de la crearea ei!

Pericolele tranzacțiilor cu criptomonede

Hoții de bani electronici sunt extrem de periculoși în lunile acestea deoarece se folosesc de tot soiul de metode pentru a pune mâna pe monedele virtuale: canale false de donare de bitcoin, distribuirea de hărți false ale răspândirii coronavirusului pe glob cu scopul de a fura date private de pe anumite calculatoare și instalarea de programe de ransomware care nu pot fi deblocate decât cu bitcoin pe post de recompense.

Iată că infractorii cibernetici, surprinzător, chiar cred în viitorul monedelor virtuale, altfel nu și-ar risca libertatea inutil pentru a le avea!

Presa internațională a relatat în ultimele săptămâni că multe persoane au primit mesaje prin poșta electronică care par a veni direct de la organizațiile momentului, inclusiv de la Organizația Mondială a Sănătății, cu subiecte care să îi facă pe destinatari ca să le deschidă. După aceea lucrurile sunt știute: este suficient ca să dai click pe un anume link din cuprinsul e-mail-ului, pentru ca infractorii cibernetici să îți fure datele personale, să îți infecteze calculatorul sau telefonul mobil. Iar dacă lucrezi deja de acasă, iar deschiderea se face de pe laptopul de serviciu, dezastrul este și mai mare.

Mare vuiet a cauzat, spre exemplu, un programul malware capabil să activeze ransomware-ul CoronaVirus, criptând computerul utilizatorului ce l-a instalat din neștiință. Apoi, hackerii cer o sumă de bani în Bitcoin (monedele virtuale sunt foarte greu de urmărit, dacă nu chiar imposibil) pentru a returna accesul utilizatorului la dispozitivul infectat.

Iata cateva sfaturi: Cu toții, dacă avem acces la internet, deschidem chiar și de mai multe ori pe zi site-urile care oferă date actualizate permanent privind numărul de infectați și de morți de Covid-19. Motivația este complexă: teamă combinată cu acea curiozitate un pic morbidă, specifică ființei umane dintotdeauna.

Pe acest lucru se bazează și hackerii care folosesc acest mic truc (“click pe link”) pentru a infecta cu malware dispozitivele anumitor useri.

Metoda nu este nouă, doar că înainte se foloseau poze incitante, iar acum, în toiul pandemiei și isteriei planetare, se folosesc hărți false cu răspândirea noului coronavirus Sars-Cov-2. O asemenea hartă reprezintă un soi de cal troian care permite răufăcătorilor cibernetici ca să adune nu doar parole, numerele cardurilor, dar și tot soiul de informații pe care userul le are păstrare în memoria gadget-ului său.

Evident, există și specia escrocilor care au creat scheme de investiții și de tranzacționare bitcoin, precum și de alte monede electronice care promit naivilor beneficii multiple dacă le urmează. Cei care sunt tentați de ele, ar trebui ca să își amintească veche zicală:„ Este prea frumos ca să fie adevărat”.

De aceea este bine ca să se apeleze doar la platformele cu o bună notorietate pe piață, precum este și Ro.Exchange, când se dorește a se tranzacțional monede electronice, deoarece acest teren al criptomonedelor este unul foarte alunecos, iar riscul de a fi păcălit este mai mare decât, să zicem, la bursă unde, în principiu lucrurile sunt mult mai clare, chiar și în momentul în care pierzi.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top