Stiri

Cum alegem o hota de bucatarie potrivita?

O bucatarie moderna, amenajata cu stil, nu se reduce doar la cel mai impresionant model de mobila de buctatarie, frigider sau cuptorul sau plita, ce este desavarsita elegant daca are si o hota cu performante pe masura obiceiurilor tale culinare.

Evident ca atunci cand iei in calcul amenajarea bucatariei ai in plan, in primul rand obiectele de mobilier, insa nu uita sa incluzi si o hota de bucatarie moderna, cu o gama larga de functionalitati, care se va dovedi extrem de utila in viata de zi cu zi.

De regula, multe persoane aleg o hota de bucatarie pentru a scapa de mirosurile neplacute atunci cand gatesc, insa prea putin iau in calcul si vasta gama de modele, potrivite oricarui stil arhitectural al bucatariei pentru care optezi.

De aceea, noi iti vom oferi cateva sfaturi utile in alegerea unei hote de bucatarie pe cat de performanta, pe atat de moderna, fara a uita, insa de procesul de curatare a acesteia, care trebuie sa se faca usor si extrem de rapid.

Pentru inceput – la ce distanta trebuie sa fie amplasata hota?

Eficienta hotei sta si in modul de montaj. De altfel, specialistii recomanda ca o hota sa nu fie instalata nici prea sus (ceea ce va ingreuna curatarea unei hote), dar nici prea jos, pentru ca iti va obtura accesul la plita atunci cand gatesti.

Specialistii recomanda ca o hota sa fie montata deasupra plitei, undeva intre 60 si 75 de centimetri inaltime, in functie de modelul de hota, dimensiuni, capacitate si de tipul de alimentare a plitelor. Daca optezi pentru o hota electrica, unde curatarea tubulaturii si a sistemului de ventilatie se face mult mai usor, este recomandata inaltimea de 60 cm, iar in cazul unei plite pe gaz, undeva la 75 de centimetri.

Cum sa calculezi care este necesarul de absorbtie ale unei hote in cazul tau?

Cel mai important parametru in achizitia unei hote trebuie sa fie performanta acesteia, respectiv ventilarea aerului din incaperea in care acesta este montata, adica capacitatea de evacuare/filtrare a aerului.

La o bucatarie cu suprafata de 10 metri patrati si inaltimea tavanului de 2.5 metri, rezulta un volum al incaperii de 25 metri cubi. In acest caz ai nevoie de o hota capabila sa ventileze minim 150 metri cubi pe ora daca gatesti usor (fiert la foc mic de exemplu sau friptura la cuptor). Daca ai insa o bucatarie open space, ce comunica cu living-ul, va trebui sa te orientezi catre modele mult mai puternice si deci mai scumpe.

Cele mai cunoscute tipuri de hote:

In functie de constructia acestora si modul in care se monteaza in locuinta, acestea pot fi:

 • Conventionale, de perete –  montate pe perete deasupra zonei in care este instalat aragazul sau plita de gatit.
 • Incorporabile, integrate in dulap sau in tavan.
 • Hote telescopice – modele care folosesc elemente telescopice pentru a putea fi instalate in dulapuri mai mici, mai mari sau direct pe perete, in cat mai multe tipuri de incaperi (in functie de inaltimea acestora).
 • Tip insula – potrivita pentru bucatarii incapatoare; atarna din tavan deasupra suprafetei de gatit.
 • Hote decorative – modele care pot fi montate pe perete, vertical, in diagonala, orizontal (cazul tipic), dar cuprinde si modele tip insula sau cu elemente telescopice.
 • Hote retractabile la nivelul blatului (downdraft) – sunt ascunse privirii in mod normal, iar cand incepem sa gatim ies la iveala din blatul suprafetei de gatit, de obicei in spatele plitei.
 • Hote multifunctionale – cele mai uzuale modele de acest tip includ functia de cuptor cu microunde, dar mai sunt si modele cu sisteme audio.
 • Hota inversa, sub plita de gatit –  ocupa mai putin loc in bucatarie, dar trebuie sa compenseze convectia naturala a aerului cald.

Ia in calcul principiul de functionare al hotei

In ceea ce priveste principiul de functionare, exista hote filtrante, cu evacuarea aerului sau mixte. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui model in parte:

 1. Hota cu sistem de functionare filtrant:

In cazul de fata, aerul absorbit de hota nu este eliminat complet din incapere, ci filtrat cu filtrele de carbon activ, care absorb gazele si mirosurile de la gatit, dupa care aerul este reintrodus in incapere. In ceea ce priveste avantajele, aici se numara montajul simplu si rapid, libertate in aranjarea bucatariei pentru ca nu este necesara montarea aragazului cat mai aproape de peretele exterior.

Din punct de vedere al dezavantajelor, aici trebuie mentionate: capacitatea mai mica de absorbtie, elementul filtrant trebuie schimbat la fiecare 2-3 luni, eliminarea (partiala) a mirosurilor, dar nu si a caldurii.

 1. Hota cu sistem de evacuare a aerului:

Face parte din prima serie de hote, dar si cea mai eficienta in mentinerea confortului caminului. Ca avantaje, se numara: capacitatea mare de a elimina din bucatarie fumul si mirosurile neplacute, mentinerea unei temperaturi placute in bucatarie.

Printre dezavantaje, trebuie mentionate: existenta unei guri sau cos vertical de aerisire, racirea incaperii, dezavantaj care va fi vizibil mai ales pe timpul iernii, daca este folosita la turatii mari. De asemenea aceste hote necesita o curatare mai frecventa.

 1. Hota de bucatarie mixta

Reprezinta o combinatie a celor doua tipuri, mentionate mai sus, oferind un plus de flexibilitate in utilizare, in functie de nevoi sau anotimp.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top