Stiri

Cum alegi claparii pentru schiuri – scurt ghid

Dacă vreți să vă feriți de toate grijile care vin la pachet cu schiatul pe pantele abrupte ale munților sau poalele acestora, fără a vă accidenta la picioare, atunci trebuie să știți că alegerea cizmelor pentru schi este un pas foarte important. Acestea trebuie să-ți vină perfect, să se potrivească cu schiurile și să fie confortabile.

Află și tu despre ce este vorba și la ce mă refer mai exact în rândurile care urmează.

Caracteristii pe care trebuie să le aică cizmele pentru schi

Pentru a vă găsi perechea perfectă de cizme pentru schi, va trebui să luați în considerare câteva caracteristici esențiale, cum ar fi dimensiunea, flexul, manșeta, forma cizmele pentru schi, dar și alți factori care să vă ofere un confort cât mai ridicat.

Cizmele pentru bărbați și pentru femei

Atât cizmele pentru bărbați, cât și cizmele pentru femei sunt adaptate ergonomic la diferențele de formă corporală.

În acest sens, partea cea mai înaltă a cizmelor pentru schi, adică manșeta, la femei, este mai mică, însă se curbează foarte frumos în spate pentru a le preveni pe acestea de la temperatura scăzută.

Se știe faptul că femeile sunt mult mai sensibile la frig, motiv pentru care cei care se ocupă de cizmele de schi au găsit manșeta ca pe o soluție de a evita acest impediment. Astfel, cizmele de schi pentru femei sunt mult mai călduroase, prin prisma acelei manșete, decât cele ale bărbaților.

Flexul

O altă caracteristică foarte importantă când vine vorba despre alegerea cizmelor pentru schi potrivite este flexul sau rigiditatea pe care o prezintă cizmele pe care tocmai urmează să le achiziționezi.

Indicele flex se măsoară pe o scară de la 60 la 150. Astfel, indicele corespunzător fiecărui schior este direct proporțional cu priceperea lui de a schia, dar și cu forma corpului. Cu cât experiența schiorului este mai mare, cu atât si rigiditatea cizmelor pentru schi ar trebui să fie mai ridicată.

Iată cum arată catalogul indicelui flex în funcție de nivelul de pricepere:

Nivel incepător: indicele flex între 60 și 90 pentru bărbați și între 60 și 70 pentru femei

Nivel intermediar: indicele flex între 90 și 110 la bărbați și 70 și 90 la femei

Nivel avansat: indicele flex de 110 și peste la bărbați și 90 și peste la femei

Competitori la nivel înalt: cele mai rigite schi sunt rezervate pentru aceștia și au un indice flex între 10 și 150

Indicele flex, de altfel, nu are un standard oficial, motiv pentru care acesta va diferi de la brand la brand.

Dacă doriți ca cizmele pentru schi să fie mai flexibile, atunci puteți ajusta rigiditatea prin slăbirea curelei de sus.

Salomon Usage until 2021-12-01

Alegeți mărimea corespunzătoare

Lungimea

Mărimea cizmelor de schi este adesea cea corespunzatoare dimensionării Mondo, este măsurată în centimetri și trebuie să corespundă perfect cu lungimea labei piciorului.

Spre deosebire de pantofii pe care îi purtăm îm mod obișnuit, cu o o jumătate de mărime mai mari, de exemplu, cizmele pentru schi trebuie să se potrivească perfect. Nici prea mari, dar nici prea mici.

Statisticile ne arată că peste 75% dintre schiori aleg cizmele pentru schi chiar și cu două mărimi mai mari, cee ace nu este în regulă! Măsurați-vă piciorul pentru a nu da greș cu mărimea cizmelor pentru ski pe care trebuie să le achiziționați. Înercați să vă ghidați după modelul Mondo.

Dimensionarea Mondo este foarte simplă:

  • Pune o bucată de hârtie pe perete
  • Pune piciorul pe perete pe această bucată de hârtie (aici mă refer la călcâi)
  • Flexează ușor la genunchi și desenează forma piciorului pe foaia respectivă. Procedează la fel și cu celălalt picior, iar cea mai lungă măsură este dimensiunea Mondo.

Cizmele pentru schi sunt disponibile, de obicei, în mărimi întregi, astfel dacă mărimea ta este o mărime și jumătate, alege mai bine cizmele cu o jumătate de mărime mai mari.

Lățimea

Chiar și în cazul cizmelor pentru schi putem vorbi despre lățime.

Iată cum arată catalogul care le cuprinde pe acestea:

92 mm – foarte îngust – doar pentru concurenți

96-98 mm – îngust- pentru un picior îngust sau pentru un schior care caută mai degrabă precizie, decât confort

100 mm – medie – potrivită pentru majoritatea schiorilor

102 mm – pentru picioare late

104 mm– pentru picioarele foarte late

Trebuie să alegi cizmele pentru schi potrivite pentru tine, astfel încât lățimea să-ți ofere confort, dar și control asupra schiurilor tale. Dacă, de altfel, precizia este mult mai importantă pentru tine, atunci poți alege cizmele mai înguste. Controlul schiurilor va fi mult mai greu de menținut dacă vorbim, în schimb, despre o pereche de cizme pentru schi de o lățime mai mare.

Alegerea unei perechi de cizme corespunzătoare piciorului este foarte importantă, dar și prima etapă în căutarea cizmelor de schi potrivite. Ține cont de aspectele de lățime și lungime, dar și de sex, feminin sau masculin.

De altfel, cizmele pentru schi trebuie alese în funcție de schiul pe care doriți să-l practicați. Diferențele sunt observabile atunci când vorbim despre niveluri diferite de performanță, dar și despre terenuri diferite. Cizmele pentru schi în acest sens, trebuie adaptate!

Turneele de schi

În cazul turneelor de schi, cizmele for fi foarte bine verificate și fixate, astfel încât stabilitatea și confortul să fie bifate.

Cizmele  pentru turneele de schi sunt diferite față de cizmele de schi obișnuite. Ele sunt mult mai ușoare și foarte flexibile. Când se cumpără, aceste cizme de schi nu vor avea atașat și flexul sau dimensiunea lui ca și detaliu.

Freestyle

Primul lucru pe care îl caută schiorii freestyle când vine vorba despre cizmele de schi sunt cizmele flexibile cu amortizare în toc, aspect care le permite să facă salturi sigure și confortabile.

În acest caz, dimensiunea flexului trebuie să fie de 100mm, pentru a permite atât confort, dar și precizie.

Alege exact ceea ce ți se potrivește și nu face excepții când vine vorba despre cizmele de schi și siguranța ta!

Facebook Comments

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Câteva articole interesante de citit astăzi - 26 ianuarie 2020 - nwradu blog

  2. Pingback: Bukovel Romanian Days 2020 – Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top