Stiri

Cum au devenit atat de populare magazinele de haine second hand

De cand oamenii au inceput sa poarte haine, vestimentatia veche a fost repurtata si modificata. Totusi cumparaturile de haine second hand, asa cum le numim astazi, este un concept destul de nou. Inainte de Revolutia Industriala, toata imbracamintea era personalizata si executata manual de catre un croitor sau cineva din familie care stia sa croiasca. Deoarece fabricarea de noi articole de imbracaminte consuma mult timp, hainele nu erau vazute ca fiind de unica folosinta si durata lor de viata era foarte mare. De exemplu, daca o mama cumpara o rochie noua de la un croitor, ea o purta aproape in fiecare zi si era foarte suparata atunci cand rochia nu-i mai era buna. Apoi, cand rochia nu mai putea fi reparata, ea era transformata pentru a fi purtata de fiice. Apoi, cand si pentru fiica rochia a devenit prea uzata, ea era folosita ca o carpa de folosit in casa.

Revolutia Industriala a schimbat insa complet modul in care erau fabricate produsele vestimentare, lucru care a influentat felul in care oamenii purtau hainele.

Deoarece imbracamintea a devenit din ce in ce mai ieftina de fabricat, oamenii au inceput sa perceapa hainele drept produse de unica folosinta. De ce sa pierzi timp si efort pentru a „repara” o haina cand puteai cumpara alta destul de ieftin? Astfel, la sfarsitul secolului al XIX-lea, purtarea unei haine second hand era un lucru destul de rusinos. Totusi ce se intampla cu toate produsele vestimentare de care oamenii nu mai aveau nevoie? Initial, primii comercianti care au inceput sa vanda haine purtate au fost evreii. Ulterior s-a constatat ca se pot face bani frumosi din comercializarea obiectelor care au apartinut altor persoane, si, in 1897, Armata Salvarii a deschis un magazin cu o astfel de destinatie la subsolul unui adapost. Alte organizatii crestine au urmat exemplul pentru a strange bani cu care sa ii ajute pe cei saraci.

Astazi, hainele second hand sunt la mare moda. Exista spatii de depozitare speciale si transport in toate orasele si, mai nou si in zonele rurale. In plus, site-uri specializate in comercializarea de haine second hand de buna calitate au castigat tot mai mult teren. Avem inclusiv firme specializate care comercializeaza haine second hand en gros. Aceasta industrie este de asteptat sa creasca tot mai mult in anii urmatori, preconizandu-se ca va ajunge la o cifra de 41 de miliarde de dolari pana in 2022. In plus, aceasta industrie creste de 24 de ori mai rapid decat industria obisnuita de comert cu amanuntul.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top