Stiri

Cum poate fi protejata bateria masinii pe timpul iernii

Atunci cand este vorba despre baterii auto iarna reprezinta un dusman de temut, care le poate curma viata acestora atunci cand nu sunt intretinute corespunzator.

Vremea rece reprezinta momentul in care posesorul autoturismului trebuie sa fie atent la utilizarea bateriei si la intretinerea acesteia. Sunt cateva sfaturi utile de care se poate tine cont pentru alegerea celei mai bune variante atunci cand vine vorba despre intretinerea corecta a unei baterii.

Baterii auto – sfaturi de conservare la temperaturi joase

Iarna, subiectul “baterii auto” este cel mai discutat de toti soferii si este momentul in care se vand cele mai multe astfel de dispozitive. In primul rand conteaza foarte mult ca bornele bateriei sa se mentina cat mai curate pentru ca doar asa vor putea permite incarcarea eficienta a bateriei de la alternator in momentul in care motorul este pornit.

Contactele imperfecte scad sensibil eficienta in momentul incarcarii pe timpul deplasarii, motiv pentru care acumulatorul se va uza. Din cauza contactelor imperfecte se uzeaza si alternatorul masinii. Prin urmare se recomanda curatarea regulata a bornelor folosind un glaspapir.

Conteaza foarte mult ca borna negativa a bateriei sa fie deconectata in momentul in care masina nu va circula pentru o perioada lunga de timp. Este vorba despre perioadele mai lungi de doua saptamani. Borna negativa trebuie pusa astfel incat sa nu se atinga nimic.

Pentru o buna protectie a bateriei in timp este foarte important ca de doua ori pe saptamana cel putin sa se faca un drum de 20 de minute. Acesta va permite bateriei sa fie incarcata complet de alternator si va mentine un grad maxim de eficienta a acestuia.

In momentul in care au loc drumuri pe distante scurte, in special iarna, nu ar trebui folositi consumatorii mari cum sunt scaunele incalzite, ventilatia la cel mai mare nivel sau luneta incalzita pentru ca bateria nu se va incarca suficient. Energia electrica folosita provine de la acumulator si acesta nu se incarca pentru ca distanta parcursa este prea mica.

O baterie de cea mai buna calitate, fie ca vorbim de baterii moto, fie de cele pentru masini, rezista pana la 5 ani, insa de foarte multe ori viata unei baterii se termina mai repede. Atunci cand motorul porneste o va face mai greu, ceea ce este un semn clar ca bateria este pe cale sa se strice.

Este recomandat ca niciun posesor de masina sa nu astepte pana cand bateria se strica, deoarece exista foarte multe sanse ca acest lucru sa se intample in cele mai importante momente. In prima perioada dupa semnele de nefunctionare corespunzatoare, bateria se va descarca foarte repede si posesorul autoturismului va descoperi ca atunci cand vrea sa plece cu masina nu are curent. Pentru inceput se poate apela la solutia in care o alta persoana vine si da curent bateriei de la propria masina, insa aceasta nu este o solutie pe termen lung.

In momentul in care bateria pare ca nu mai este in parametri, cea mai buna solutie este inlocuirea sa cu o baterie noua de buna calitate.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top