Diverse

Cum functioneaza o pompa submersibila

Daca locuiti intr-o zona in care nu exista apa curenta, va trebui sa gasiti singuri solutii. Cum clasica solutie, cu fantana din curte nu va va asigura apa la robinetul din baie, veti avea nevoie de o pompa submersibila. O astfel de pompa care se instaleaza intr-un put forat in curte este echipamentul care aduce apa de la fantana in locuinta dvs.

Mai exact este un sistem care se bazeaza pe o unitare de pompare care se scufunda in totalitate in apa si care trage apa din put, si o livreaza intr-un rezervor de stocare in care este depozitata si presurizata pana cand deschizi robinetul. Exista mai multe tipuri si dimensiuni de pompe destinate utilizarii in sistemele de apa rezidentiale. Unele pompe servesc unor scopuri speciale cum ar fi cresterea presiunii apei.

Ce este o pompa submersibila?

O pompa submersibila este proiectata sa functioneze sub suprafata pamantului. La fel ca pompa de refulare gasita in multe case, o pompa submersibila nu va functiona decat daca este complet scufundata in lichid. Spre deosebire de un sistem de pompare montat deasupra solului (hidrofor), care aspira apa din pamant, o pompa submersibila este proiectata sa „impinga” apa spre suprafata.

Pompele pot varia in functie de marime si exista doua tipuri de pompe submersibile utilizate pentru a furniza apa potabila: de mica adancime si de mare adancime. Pompa tipica pentru puturi submersibile consta intr-un cilindru cu lungimea de la 50 cm pana la 1,2 metri, cu diametrul de 3 pana la 5 toli. Acest tub are un motor etansat ermetic, care este cuplat la corpul pompei de apa. Etansarea motorului impiedica patrunderea apei si provocarea unui scurtcircuit. Motorul actioneaza un rotor. Cand un comutator de presiune este pornit, rotorul incepe sa roteasca apa in pompa. Apa este apoi impinsa prin corpul pompei si adusa la suprafata. Restul unitatii consta intr-un cablu conectat la motor si o conducta care transporta apa la suprafata si intr-un rezervor de stocare.

Dimensiunea unitatii se alege in functie de adancimea putului si de cantitatea de apa de care are nevoile gospodariei dvs.

Care sunt avantajele unei pompe submersibile fata de un hidrofor?

  • pompa submersibila este mai eficienta energetic decat un hidrofor. Hidroforul foloseste mai multa electricitate datorita abilitatilor mai scazute.
  • Pompa submersibila pentru fantana foloseste presiunea directa pentru a exercita apa din sol si sa o impinga in conducta. Hidroforul foloseste o tehnica indirecta si anume aspiratia. Prin urmare, pompa submersibila utilizeaza o presiune mai mare decat hidroforul pentru a impinge apa.
  • Pompa submersibila de apa curatanu face zgomot la fel de mult ca un hidrofor.
  • Pompa submersibila este rezistenta la apa. Contine etansare si garnituri care impiedica scurgerile de apa. Asta inseamna ca pompa este si protejata electric, si nu te vei curenta de la ea.
  • Pentru ca sunt montate in put, pompele submersibile nu au nevoie de spatiu suplimentar cum este nevoie pentru hidrofor care are nevoie de camera tehnica.
  • Pompa submersibila de adancime poate trage apa de la adancimi mari, fata de hidrofor care aspira de la maxim 8 metri.

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top