Utile

Cum iti poti face un PFA

Pentru aceia dintre voi care doresc sa-si inregistreze un PFA (Document de Persoana Fizica Autorizata) va oferim informatii despre cum se face, unde, avantaje si dezavantaje si cat costa.
PFA înseamna persoana fizica autorizata si este considerat cel mai eficient instrument de optimizare fiscala pentru o singura persoana. Cadrul legal care reglementeaza infiintarea si autorizarea Persoanei Fizice Autorizate (PFA) este OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate care a inlocuit incepand cu 25 martie 2008 Legea 300/2004 privind autorizarea PFA si AF.

PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva. Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

Acte necesare pentru infiinţarea PFA-ului:

– Carte de identitate sau pasaport – foto-copie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul
– Document care sa ateste drepturile de folosinta asupra sediului profesional, precum contract de inchiriere, comodat, certificat de mostenitor, contract de vanzare-cumparare, declaratie de luare in spatiu sau orice alt act juridic care confera dreptul de folosinta etc. – copie legalizata
– Declaratie pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii
– Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atesta pregatirea profesionala, daca aceasta este ceruta, potrivit unor prevederi legale special
– Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atesta experienta profesionala, daca este cazul. Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant, certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii, in vigoare la data eliberarii acestuia, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesugar, carnetul de munca al solicitantului, declaratie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale, atestatul de recunoastere si/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate, atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant, orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.

Procedura de inregistrare dureaza aproximativ 5 zile, iar taxele de inregistrare ajung între 200 şi 300 lei. PFA este recomandata celor care care au o afacere mica si care isi pot desfasura aceasta activitate in mod individual. Avantajele PFA sunt legate de inregistrarea rapida, obligatiile fiscale mai reduse, evidentele contabile mai simple si costurile de administrare mai mici decat ale unei societati comerciale.
Printre dezavantajele PFA se numara obligatiile nelimitate si faptul ca nu pot sa efectueze decat activitatea pentru care au fost autorizati.

Pentru intrebari sau nelamuriri cu privire la acest subiect va puteti adresa Cristinei Serghie, avocat in Baroul Iasi.

Sursa articol: Mihaela Anghel

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Cum inregistrezi o Intreprindere Familiala sau o Intreprindere Individuala | Portalul orasului Iasi 4u

  2. Pingback: CiprianDragomir.com

  3. Paul

    April 11, 2024 at 9:32 am

    Ce informații ar trebui să conțină un contract de comodat pentru infintarea unui PFA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top