Stiri

Cum să crești o pisică sănătoasă și fericită: 5 moduri în care să ai grijă de aceasta

Pentru orice iubitor de animale de companie, grija pentru sănătate și modul în care se dezvoltă sunt esențiale, mai ales când vrei să ai o pisică fericită, care să se simtă bine în căminul tău. Pe lângă atenția pe care i-o oferi în fiecare zi, există numeroase modalități prin care ai siguranța că pisica ta este sănătoasă. Iată câteva sfaturi care îți vor fi de ajutor:

Perie pisica în fiecare zi

Deși pisicile au obiceiul de a-și asigura singure igiena, poți face și tu ceva în plus în acest sens. Faptul că o periezi zilnic, în special în perioada când năpârlește, va reduce cantitatea de bile de păr care se formează în tractul digestiv. Pisicile petrec atât de mult timp având grijă de blana lor, încât poate că pare că simpla periere le ajută să scape de părul în exces care cade.

Iar dacă îți faci griji că pisica ta nu va coopera în timpul acestui ritual zilnic, îl poți asocia cu un eveniment fericit. De exemplu, poți peria pisica înainte să îi dai de mâncare. În acest fel, pisica va asocia perierea cu ceva delicios.

Oferă-i hrana potrivită

Este important de reținut faptul că pisicile nu pot fi vegetariene, nici măcar pentru perioade scurte de timp. Alimentația lor se bazează pe consumul de carne, iar masa principală a zilei ar trebui să conțină neapărat carne. Totuși, ai grijă să nu îi oferi doar hrană uscată deoarece așa consumă prea mulți carbohidrați, care pot fi dăunători în cantități mari.

De asemenea, asigură-te că hrana pe care o oferi pisicii tale este de calitate și provine de la un pet shop online de încredere, care îți oferă o gamă variată de mancare pentru pisici, care să îi asigure acesteia aportul nutrițional necesar.

Nu uita de hidratare

Spre deosebire de câini, pisicile nu sunt la fel de însetate. De regulă, cea mai mare cantitate de apă provine din hrana pe care o consumă, motiv pentru care trebuie să incluzi în alimentația pisicii hrană umedă.

Spre exemplu, mâncarea la conservă conține aproximativ 78% apă, în timp ce hrana uscată are cel mult 10% apă. E ideal ca pisica să aibă acces la apă proaspătă tot timpul, mai ales că pisicile în vârstă au un risc mai mare de a se deshidrata. Urmăreşte dacă apar simptome precum letargie, ochi scufundați sau gâfâit.

Pune-i la dispoziție litiere

O singură litieră nu este întotdeauna de ajuns pentru pisică. În mod normal, ar trebui să ai o litieră pentru fiecare pisică şi una în plus. Deci, dacă ai trei pisici, vei avea nevoie de patru litiere pentru ca acestea să aibă suficiente locuri la dispoziție.

În plus, chiar dacă e tentant să pui litiera într-un loc unde nu e la vedere, cum ar fi într-un colț sau după ușa de la baie, pisica s-ar putea să nu vrea să o folosească. Motivul este legat de faptul că, în acele momente, pisica se simte vulnerabilă și are nevoie de un loc unde să poată vedea ce se întâmplă în jurul ei. Din același motiv, pisicile nu preferă nici litierele acoperite.

Fii atent la micile detalii

Deși este frustrant atunci când pisica evită litiera și îşi face nevoile prin casă, ține cont că acest comportament poate fi influențat de numeroase motive, nu doar pentru că este neascultătoare. De exemplu, poate fi vorba de o infecție urinară, iar o vizită la veterinar te poate ajuta să excluzi această posibilitate.

Un alt motiv poate fi legat de faptul că litiera și nisipul nu sunt pe gustul pisicii tale, așa că experimentează cu mai multe tipuri până când găsești soluția potrivită. Nu în ultimul rând, ține litiera curată și plaseaz-o într-un loc unde pisica să aibă acces cu ușurință.

Orice pisică are propria personalitate, însă, atunci când vine vorba de îngrjirea lor, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să îți crești pisica așa cum trebuie și să ai siguranța că este sănătoasă și fericită la tine acasă.

Sursă foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top