Stiri

Cum să investești bani: alegerea celui mai bun mod de a investi pentru tine

În țările occidentale investirea banilor la bursă este metoda numărul 1 pentru cei care vor să facă avere și să economisească pentru obiective pe termen lung, cum ar fi pensia. Chiar dacă în România investiția la bursă este încă o necunoscută pentru cei mai mulți, niciodată nu poate fi prea târziu.

Poate că găsirea celui mai bun mod de a investi bani la bursă poate fi descurajantă, dar nu trebuie să te dai bătut. De aceea ne-am propus să îți oferim câteva sugestii. Bineînțeles că îți poți îmbogăți cunoștințele și consultând cursuri bursa.

Cel mai bun mod de a investi bani: un ghid pas cu pas

Fiecare persoană are o situație financiară unică. Cel mai bun mod de a investi depinde de preferințele tale personale, precum și de circumstanțele financiare actuale și viitoare. Este important să înțelegi în detaliu situația veniturilor și cheltuielilor, a activelor și pasivelor, a responsabilităților și a obiectivelor tale atunci când construiești un plan de investiții solid.

Iată un proces în cinci pași care te poate ajuta să îți dai seama cum să îți investești banii:

  1. Identifică-ți obiectivele financiare, în cât timp îți propui să le atingi și care sunt sentimentele legate de risc.
  2. Hotărăște-te dacă dorești să adopți o abordare „do-it-yourself” sau să se ocupe cineva specializat de investiția ta.
  3. Alege tipul de cont de investiții pe care îl vei utiliza: cont de pensii, cont de intermediere impozabilă, cont de investiții în educație etc.
  4. Deschide un cont.
  5. Alegeți ce investiții se potrivesc cu toleranța ta la risc (acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, imobiliare).

Și iată detalii despre cum să-ți pui banii la lucru în mod corect.

1. Oferă banilor tăi un obiectiv

A înțelege cum să investești bani începe cu determinarea obiectivelor tale de investiții, când vrei să atingi aceste obiective și care este nivelul tău de confort vizavi de riscul pentru fiecare obiectiv.

  • Obiective pe termen lung: Scopul universal este adesea pensionarea, dar este posibil să ai și altele: Vrei un avans pentru o casă sau școlarizare? Pentru a cumpăra casa de vacanță de vis sau pentru a pleca într-o excursie aniversară în 10 ani?
  • Obiective pe termen scurt: Poate fi vacanța de anul viitor, o casă pe care dorești să o cumperi anul viitor, un fond de urgență sau pușculița de Crăciun.

2. Decide cât de mult ajutor vrei

Odată ce îți cunoști obiectivele, vei putea intra în detaliile despre cum să investești (de la alegerea tipului de cont la cel mai bun loc pentru a deschide un cont și la alegerea tipurilor de investiții). Dar dacă asta ți se pare o pălărie prea mare pentru tine,  nu-ți face griji.

Multe persoane preferă ca cineva să investească banii pentru ei. Și în timp ce cândva asta era o variantă costisitoare, în zilele noastre este destul de accesibil să angajezi ajutor profesionist, datorită apariției serviciilor automate de gestionare a portofoliului (robo-advisors).

Acești consilieri online folosesc algoritmi de computer și software-uri avansate pentru a construi și gestiona portofoliul de investiții al unui client, oferind totul, de la reechilibrare automată la optimizare fiscală și chiar acces la ajutor uman atunci când ai nevoie de el.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top