Stiri

Cum să te pregătești pentru a merge la schi

Unul dintre cele mai iubite și practicate sporturi de iarnă este schiul, iar pentru cei pasionați de mișcare în aer liber iarna, poate deveni chiar un stil de viață. Însă, pentru confort și siguranță pe pârtie, este nevoie să alegi echipamentul potrivit, din materiale care vor menține temperatura corpului și nu te va incomoda.Pentru schiorii experimentați lucrurile sunt mai simple, pentru că știu care sunt elementele esențiale ale unui echipament de schi. Pentru începători vor fi utile următoarele sfaturi despre materiale și accesorii care îi vor ajuta să se miște în voie. Îmbrăcămintea adecvată face parte din echipamentul complet pentru schi, pe lângă accesorii precum casca de protecție, ochelarii, schiurile și bețele. Acesta este un sport care se practică atunci când temperatura este foarte scăzută, așa că piesele vestimentare potrivite sunt esențiale pentru a te simți confortabil, indiferent dacă ești începător sau experimentat.

Elementele esențiale ale echipamentului de schi

Schiurile sunt, evident, cel mai important element pentru practicarea acestui sport. Acestea trebuie să fie prevăzute cu un dispozitiv special de fixare pentru a ajuta picioarele să fie flexibile dar în siguranță. De asemenea, ai nevoie de o pereche de cizme și bețe pentru a te menține în echilibru, precum și o geaca iarna barbati și pantaloni pentru schi, dintr-un  material ușor și impermeabil, care protejează împotriva vântului. Pantalonii și geaca sunt elemente importante pentru a practica acest sport în cele mai bune condiții. Acestea sunt realizate dintr-un material special, care te ajută să te miști ușor, fără a simți frigul.

Dacă dorești să practici acest sport, este bine să știi că ai nevoie de un echipament complet de schi. Acesta este compus din îmbrăcămintea specială, casca, ochelari de protecție și o  pereche de mănuși pentru a menține mâinile calde și uscate. Deși toate componentele echipamentului de schi sunt importante, cele mai bune investiții sunt ochelarii de schi și mănușile, care au rolul de a te proteja de hipotermie, mai ales dacă temperatura este foarte scăzută, precum și de eventualele lovituri sau căzături. Este important ca mănușile să fie unele speciale de schi, impermeabile, cu un grad ridicat de izolare termică.

Cum poți preveni șocul hipotermic

Pentru a evita toate situațiile periculoase în timpul practicării schiului, accidentările, degerăturile sau instalarea hipotermiei, nu te aventura pe trasee foarte dificile, mai ales dacă ești începător. Alege traseele potrivite pentru nivelul tău de experiență și nu merge în zone izolate sau în condiții de vreme extreme.

Este important să folosești un echipament corespunzător, care să protejeze de frig și de ploaie. Alege îmbrăcăminte impermeabilă, care să acopere eficient și complet membrele. Dacă umezeala a pătruns prin haine, este nevoie să te schimbi cât mai repede cu unele uscate. Alege mănuși groase și impermeabile, care protejează mâinile și permit mișcarea lejeră. Optează pentru ghete iarna barbati solide, confortabile și impermeabile, pentru a te proteja de umezeală și de frig.

Dacă din anumite motive suferi o accidentare, încearcă să nu rămâi imobilizat o perioadă lungă de timp, pentru a evita hipotermia. Încearcă să faci mișcări ușoare și să nu stai nemișcat o perioadă mai lungă de timp. Este important să mergi la schi sau în drumeții la munte cu persoane cu experiență în acest tip de activități, care cunosc traseele și au noțiuni solide de orientare.

Dacă plănuiești să petreci mai multe zile la munte, pentru drumeții și schi, este recomandat să ai un plan bine stabilit pentru a alterna eficient perioadele pe care le petreci afară, în frig, cu cele în care îți refaci forțele. Alege hainele recomandate pentru acest tip de activitate și vreme rece, consumă alimente cu aport energetic ridicat, care ajută corpul să se refacă și să reziste și nu uita să te hidratezi corespunzător.

Dacă dorești să pleci la munte pentru a te bucura de câteva zile la schi, asigură-te că te pregătești corespunzător, cu echipament adecvat, potrivit acestui sport. Informează-te din timp ce trebuie să faci pentru a evita instalarea hipotermiei și care sunt cele mai potrivite piese de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru acest sport.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top