Stiri

Cum te pregătești pentru o vacanță în străinătate

În fiecare an, unul dintre gândurile care ne animă cel mai mult este cel că, la un moment dat, va veni vacanța. Ocazia perfectă de a ne deconecta și relaxa, de a cunoaște locuri îndepărtate și exotice sau de a practica sporturile preferate, vacanțele de vară sau de iarnă sunt așteptate cu nerăbdare. Numărăm zilele până când ne vom bucura de măcar un weekend sau o săptămână departe de rutina zilnică.

Înainte de a pleca la drum, este bine să știi că sunt câteva lucruri esențiale de care trebuie să ții cont pentru a avea o vacanță lipsită de griji. De aceea, este recomandat ca înainte de fiecare plecare să îți faci o listă cu lucrurile pe care trebuie să le iei cu tine și cu cele pe care să le lași în regulă acasă și, cel mai important, să nu uiți de documentele care nu trebuie să îți lipsească din bagaj. 

Ce documente sunt esențiale pentru orice călătorie

Dacă ai ales ca destinație de vacanță altă țară, lista cu lucruri pe care trebuie să le ai la tine va fi mai lungă, dar este cu atât mai importantă cu cât vrei să ai o călătorie lipsită de incidente neplăcute.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le securizezi înainte de a pleca în vacanță în străinătate este o asigurare medicala de calatorie. Aceasta acoperă riscurile cauzate de eventuale urgențe medicale și este o măsură de protecție care te poate scuti de o mulțime de probleme pe perioada vacanței.

Este imposibil să călătorești oriunde fără un act de identitate, fie că vorbim despre pașaport sau cartea de identitate. Chiar dacă mergi într-o țară unde nu este nevoie să ai pașaportul la tine, este recomandat să ai în bagaj ambele documente, în cazul în care apar anumite probleme la intrarea sau ieșirea din țară sau pe parcursul șederii în țara respectivă.

Dacă pleci în vacanță cu avionul, este recomandat să urmărești constant ofertele companiilor aeriene și să achiziționezi biletul din timp, pentru a plăti un preț cât mai avantajos. În anumite țări, este nevoie să prezinți la graniță o dovadă a rezervării pentru hotelul în care te vei caza, așa că nu uita să ai cu tine și acest document (pe suport de hârtie sau salvat în telefonul mobil).  

Pentru copiii minori, este important să ai cu tine nu doar certificatul de naștere, ci și biletul de călătorie, dacă pleacă în vacanță împreună cu ambii părinți. Dacă este însoțit doar de unul dintre părinți, este nevoie de o declarație încheiată la notar, prin care celălalt părinte își dă acordul pentru călătoria în străinătate.  

Ce acte trebuie să ai la tine dacă pleci în vacanță cu mașina 

Dacă ai decis să pleci în vacanță în străinătate cu mașina, este bine să știi că lucrurile sunt mai simple dacă țara de destinație este în Uniunea Europeană, pentru celelalte țări fiind nevoie de acte și documente suplimentare.

Indiferent de țara în care pleci în vacanță, trebuie să ai la tine asigurarea RCA. Poți încheia o poliță rca online, pe care o poți plăti cu cardul sau prin transfer bancar și o vei primi prin e-mail.

În țările membre ale Uniunii Europene, este necesar să ai cu tine cartea verde a mașinii, cartea de identitate a mașinii, certificatul de înmatriculare, ITP (Inspecția Tehnică Periodică), talonul și vinieta.

Pentru majoritatea țărilor din UE nu este nevoie de acte suplimentare în cazul în care călătorești cu mașina proprie. Dacă însă nu ești proprietarul mașinii, ai nevoie de un contract de comodat auto și, în cazul anumitor țări (cum sunt Ucraina și Turcia), de o procură și împuternicire autentificată la notariat, din partea proprietarului mașinii.

De asemenea, în anumite țări (de exemplu, Rusia și Belarus), este nevoie de o traducere autorizată și legalizată a permisului de conducere în limba țării de destinație.

Deși aștepți cu nerăbdare să pleci în vacanță și zilele dinaintea plecării sunt agitate, este important să te gândești din timp care sunt documentele care nu trebuie să-ți lipsească din bagaj. Este recomandat să faci o listă cu toate acestea, pentru a avea o călătorie fără probleme și o vacanță lipsită de incidente.

Sursa foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top