Stiri

5 afecțiuni întâlnite frecvent la camera de gardă după Sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej nemaipomenit pentru a lua o pauză binemeritată după un an de muncă, însă, din păcate, nu sunt rare cazurile când aceste câteva zile de bucurie și relaxare se transformă în cu totul altceva. Astfel, în perioada Crăciunului și a Anului Nou, unitățile de primiri urgențe ale spitalelor ajung să se umple până la refuz cu pacienți care acuză probleme de sănătate. Iată cele mai frecvente afecțiuni care îi determină pe pacienți să apeleze la serviciile personalului medical, în timpul vacanței de Sărbători:

  1. Colica biliară

Combinația de alimente consumate la mesele festive, dar și conținutul bogat în grăsimi și carbohidrați al acestora, fac ca sistemul digestiv să devină suprasolicitat, iar colecistul să să nu mai poată secreta suficientă bilă pentru digerarea alimentelor. Astfel, apare colica biliară (criza de fiere), ca urmare a drenajului defectuos al bilei în intestinul subțire. Simptomele colicii biliare includ durerea puternică, manifestată în partea dreaptă a abdomenului, starea de greață, voma și, uneori, febra.

  1. Enterocolita

Atunci când porțiunea de tub digestiv reprezentată de intestinul subțire și cel gros ajunge să se inflameze, este declanșată afecțiunea numită enterocolită. Cea mai frecventă cauză a acestei boli este contaminarea tubului digestiv cu bacterii sau virusuri, situație în care vorbim despre enterocolita infecțioasă. Cauzele principale ale acestui tip de infecție digestivă sunt reprezentate de consumul de alimente învechite sau păstrate necorespunzător, dar și de consumul exagerat de mâncare sau băuturi, astfel fiind favorizată dezvoltarea de bacterii în intestin. Enterocolita generează stări deosebit de neplăcute, așa cum sunt scaunele diareice, crampele abdominale, starea de vomă, febra sau frisoanele. Vindecarea enterocolitei poate dura câteva zile și necesită atât tratament medicamentos, cât și un regim alimentar strict, astfel că vacanța poate ajunge să fie compromisă.

  1. Accidentul vascular cerebral sau infarctul

Din nefericire, nu puține sunt cazurile în care pacienții ajung la spital, în perioada Sărbătorilor, cu simptome de atac cerebral (AVC) sau de infarct miocardic acut. Motivul principal îl reprezintă abuzul de alcool și alimente, în special cele bogate în colesterol. De asemenea, mulți pacienți care suferă de boli cronice (precum hipercolesterolemia sau hipertensiunea arterială) tind să dea uitării restricțiile alimentare odată cu perioada Crăciunului și ajung să consume cantități de alimente grase cu mult peste limita admisă în situația lor. Astfel, are loc un dezechilibru între valoarea colesterolului bun (colesterol HDL) și cea a colesterolului rău (colesterol LDL), producându-se depuneri pe vasele de sânge, numite plăci de aterom. Aceste depuneri îngustează vasele sanguine și îngreunează circulația sângelui, iar când se produc blocaje la nivelul acestor vase, în funcție de localizarea lor, pacientul poate suferi un accident vascular sau un infarct miocardic.

Este important de reținut că, indiferent de tentațiile la care suntem expuși, regimul alimentar și tratamentul pentru bolile cronice trebuie respectate întocmai, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

  1. Tulburarea de anxietate

Chiar dacă perioada Sărbătorilor este marcată de bucurie și activități distractive, ea este, de asemenea, o perioadă aglomerată, în care persoanele care suferă de anxietate nu fac față cu ușurință întotdeauna. Pregătirile pentru mesele festive, aglomerația din magazine sau chiar grupurile numeroase care se întâlnesc cu ocazia Sărbătorilor pot funcționa ca factori declanșatori ai tulburărilor anxioase. Astfel, unii pacienți ajung să se prezinte la camera de gardă cu tahicardie, palpitații, dificultăți de respirație sau chiar amețeli și stare de leșin, toate acestea putând indica o suprasolicitare a sistemului nervos și o accentuare a simptomelor anxietății. Un sfat pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme ar fi să evite să își aglomereze programul în această perioadă și să nu își neglijeze momentele de relaxare. 

  1. Afecțiunile respiratorii

Odată cu venirea iernii, sistemul imunitar este supus unor provocări dificile, în special în perioada vacanței de Sărbători. Plimbările prelungite în aer liber, ieșirile la ski sau la săniuș, dar și întâlnirile în grupuri mari favorizează dezvoltarea sau transmiterea infecțiilor respiratorii, la care sunt expuși atât adulții, cât și cei mici. Un simplu strănut sau un acces de febră pot ajunge să conducă la stări mai severe, care nu numai că riscă să vă strice programul de vacanță, dar pot pune în pericol și sănătatea celor din jur. Atenție, deci, la simptomele de răceală și nu le lăsați să adauge la program și o vizită la spital.

 

Cu toții ne dorim ca, în timpul Sărbătorilor de iarnă, să lăsăm toate grijile deoparte și să ne bucurăm de viață, însă trebuie să nu lăsăm sănătatea pe ultimul plan, pentru a avea parte cu adevărat de Sărbători reușite. Nu în ultimul rând, să ne amintim că și pentru personalul medical din spitale, această perioadă poate deveni una dificilă, atunci când pacienții își neglijează sănătatea și ajung să se confrunte cu astfel de afecțiuni.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top