Stiri

Cupa Mondială din 2030 va fi găzduită în Spania, Portugalia, Maroc… și America de Sud

Cupa Mondială din 2030 urmează să se desfășoare pe trei continente, după ce Marocul, Portugalia și Spania au câștigat competiția pentru a găzdui turneul cu 48 de echipe, însă Uruguay, Argentina și Paraguay au primit primele trei meciuri.

Decizia, care a surprins chiar și observatorii experimentați ai FIFA, înseamnă că Cupa Mondială din 2030 va implica echipe care joacă în șase țări, fiecare calificându-se automat. Cupa Mondială nu a fost niciodată jucată pe mai mult de un continent anterior, iar propunerile pentru un turneu desfășurat pe distanțe considerabile au stârnit șoc printre grupurile de mediu.

  • Uruguay, Argentina, Paraguay vor găzdui meciuri pentru a marca centenarul
  • Arabia Saudită își exprimă intenția de a fi singura gazdă în 2034

Decizia și momentul acesteia păreau să deschidă calea pentru Arabia Saudită să găzduiască Cupa Mondială în 2034, iar în câteva ore regatul și-a dezvăluit oferta pentru acel turneu. Se anticipase că Arabia Saudită va conduce o ofertă alături de Grecia și Egipt pentru 2030, doar să se retragă mai devreme în acest an. Acum, odată cu invitația FIFA de a depune oferte din partea Asiei și Oceaniei pentru găzduirea din 2034, Federația de Fotbal a Arabiei Saudite a declarat că intenționează să depună o ofertă independentă.

FIFA a optat pentru propunerea ambițioasă pentru 2030 în cadrul unei întâlniri virtuale a consiliului său miercuri. Aceasta va trebui să fie confirmată printr-un vot al celor 211 de membri FIFA în ultimele luni ale anului viitor. “Într-o lume divizată, FIFA și fotbalul se unesc,” a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino, descriind oferta Marocului, Portugaliei și Spaniei ca “un mesaj extraordinar de pace, toleranță și incluziune”.

FIFA este angajată să rotească Cupele Mondiale între confederații, și deși oferta Uefa/Caf era favorita pentru 2030, Conmebol – confederația sud-americană – nu a găzduit o Cupă Mondială din 2014 și dorea să comemoreze centenarul primei Cupe Mondiale, organizată în Uruguay în 1930. Infantino a spus că primul meci al turneului din 2030 va avea loc la Estádio Centenário din Montevideo, același loc unde s-a desfășurat prima Cupă Mondială.

Se anticipează că Arabia Saudită nu va fi singura candidată pentru 2034, cu Australia ca parte interesată, poate alături de Indonezia, a patra cea mai populată țară din lume. S-ar putea să existe și o propunere din partea Chinei, care odinioară și-a îndreptat atenția către organizarea Cupei Mondiale până în 2030. Dar saudiții, care investesc miliarde în fotbal prin Fondul de Investiții Publice, par să fie într-o poziție favorabilă.

Yasser al-Misehal, președintele Federației de Fotbal a Arabiei Saudite, a declarat: “Credem că este momentul potrivit pentru Arabia Saudită să găzduiască Cupa Mondială FIFA. Oferta noastră este ghidată de dragostea pentru joc și dorința de a-l vedea crescând în fiecare colț al lumii.”

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor și prim-ministrul Arabiei Saudite, a descris oferta ca “o reflecție a progresului țării în toate sectoarele… regatul a devenit rapid un centru principal și o destinație internațională pentru organizarea de evenimente majore, datorită bogăției sale culturale, forței economice și ambiției poporului său.”

Anunțul pentru 2030 a fost întâmpinat cu dezamăgire de către grupurile de mediu, între timp. Mai devreme în acest an, un organ de reglementare elvețian a decis că FIFA a indus în eroare fani cu privire la afirmațiile că Cupa Mondială din Qatar ar fi un eveniment neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Freddie Daley de la New Weather Institute, una dintre organizațiile din spatele contestației, a spus că planurile pentru 2030 arată că FIFA “continuă să priorizeze creșterea jocului înaintea problemelor climatice”.

“Suntem îngrijorați de această declarație și de modul în care va fi implementată în conformitate cu obiectivele lor și obiectivele internaționale referitoare la reducerea emisiilor”, a spus Daley. “Fotbalul are o putere imensă de a aduce oamenii în călătoria către zero emisii nete, dar FIFA spune una și face alta. Cum putem să-i luăm de cuvânt, când acest turneu va însemna mai multe emisii, mai multe zboruri și mai multe daune climatice?”

Carbon Market Watch, ale cărui analize ale afirmațiilor FIFA despre Qatar au expus inițial o discrepanță între retorică și realitate, a declarat că așteaptă să vadă toate detaliile despre modul în care ar putea funcționa turneul. “Decizia FIFA de a organiza Cupa Mondială din 2030 în șase țări ar putea, din perspectiva climatică, să fie un pas în direcția corectă sau o rețetă pentru dezastru”, a spus un purtător de cuvânt.

“Totul va depinde de modul în care FIFA abordează cu onestitate amprenta de carbon și ecologică a turneului. Dacă natura distribuită a turneului înseamnă că nu se va construi infrastructură nouă sau foarte puțină și că suporterii vor călători distanțe mai scurte și mai sustenabile doar pentru a participa la meciurile din țara lor sau din țările învecinate, atunci acest lucru ar putea fi util. Cu toate acestea, dacă înseamnă și mai multă călătorie internațională și intercontinentală și chiar mai multă infrastructură inutilă, atunci va fi o problemă enormă.”

Football Supporters Europe, care anul acesta a început o relație de colaborare mai strânsă cu UEFA, a declarat: “FIFA continuă ciclul său distructiv împotriva celui mai mare turneu de pe Pământ. Dezastruos pentru suporteri, ignoră mediul și întinde covorul roșu pentru un gazdă pentru 2034 cu un record îngrozitor în domeniul drepturilor omului. Este sfârșitul Cupei Mondiale așa cum o știm.”

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top