Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Joi 5 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

IKEA cumpără teren în Iași, lângă Era Shopping Center, pentru un viitor magazin. Parcarea noului magazin IKEA va fi amenajată în zona din fața Brico Depot, în timp ce magazinul propriu-zis va fi construit pe o parcelă la vest de lanțul de retail (spre pasaj).

Grecia propune un nou coridor alternativ pentru exportul cerealelor ucrainene, care ar trece prin România.Ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a propus o “rută alternativă” pentru exportul de cereale din Ucraina: mărfurile ar putea fi transportate pe calea ferată din România și Bulgaria către porturile Alexandroupolis și Salonic, relatează Le Monde. (profit.ro)

România are nevoie de 440.000 de angajaţi până în 2026, dar paradoxul e ca 5 milioane de persoane sunt apte de muncă dar nu sunt salariaţi. (zf.ro)

ANALIZĂ: IMM-urile au fost motorul economiei românești în 2022/ Companiile mici și mijlocii au generat 64% din profitul total, în comparație cu marile firme/ IMM-urile au deținut și o bună parte din piața muncii, 75% din totalul angajaților. (economedia.ro)

Critici de la FMI pentru taxa de 1% pe cifra de afaceri/ FMI se așteaptă la un deficit bugetar de 6% în acest an/ Controlul prețurilor pentru alimente nu este potrivit pentru reducerea inflației/ Chiar și un prag de 250.000 de euro ar fi mare pentru microîntreprinderi, recomandă unul de 60.000 de euro. (economedia.ro)

STIRI DIN IASI/strong>

Fashion show-uri, expoziții de artă și un pop-up store cu piese de nișă, în acest weekend la Privé Fashion Events în Palas Campus. Un eveniment în care vor fi prezentate colecții de nișă, cu piese ,,made to measure” și bespoke va avea loc în Palas Campus, în acest weekend. Pentru prima dată în România, Privé Fashion Events reunește colecții fashion, expoziții de artă, dar și personaje din lumea modei și invitați speciali, într-un eveniment ce îmbină creativitatea cu nonconvenționalul.

În câteva săptămâni va veni şi al cincilea avion în baza de la Iaşi” – interviu cu József Váradi, directorul executiv al Wizz Air. Directorul executiv al companiei Wizz Air a vizitat Aeroportul Iaşi la 20 de ani de la înfiinţarea companiei şi 10 ani de la primul zbor în Iaşi. (Ziarul de Iasi)

Poimâine începe Pelerinajul. Racla Sfintei Parascheva va fi împodobită mâine cu flori. Vineri, pentru al XX-lea an la rând, racla Sfintei Parascheva va fi împodobită cu flori de către familia Buştei, care vine din 2003 la Iaşi, an de an, cu un camion plin de flori. Prima dată au ajuns la Iaşi cu trandafiri roşii, crini şi crizanteme albe, şi au reuşit să facă rost de aici de 100 de metri de ghirlandă de brad, indispensabilă pentru ornatul baldachinului. Vezi programul complet de Sarbatorile Iasului 2023.

Piața imobiliară: scade numărul de tranzacții, iar vânzările de apartamente sunt printre cele mai afectate. Tranzacțiilor imobiliare în județul Iași au scăzut, în primele opt ale anului, cu peste 16% față de perioada similară a anului trecut, arată statisticile Autorității de Cadastru, informații consultate și prelucrate de APIX.ro.

Caz medical UNIC in Romania descoperit de medicii de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi. O femeie de 34 de ani care s-a prezentat la Maternitatea Cuza Voda din Iasi acuzand dureri abdominale groaznice şi sângerări abundente, a devenit un caz medical UNIC in Romania dupa ce medicii au constatat in urma mai multor analize efectuate ca femeia avea o sarcina extrauterina de 13 saptamani, in conditiile in care o astfel de sarcina se opreste de obicei din evolutie cand fatul ajunge la 8 saptamani. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: The Marvels aduce în prim-plan o colaborare neașteptată și o aventură epică în universul Marvel. Carol Danvers (Brie Larson), cunoscută sub numele de Captain Marvel, Kamala Khan (Iman Vellani) și Monica Rambeau (Teyonah Parris) se regăsesc legate de puteri incredibile după un eveniment misterios ce amenință stabilitatea întregului univers.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top