Folosirea unui VPN poate veni la pachet cu o multime de avantaje: cresterea vitezei de descarcare atunci cand sunt descarcate fisiere peer-to-peer, utilizarea hotspot-urilor wifi in deplina siguranta, intimitate in ceea ce priveste actiunile pe care le intreprinzi pe internet sau posibilitatea de a accesa reteaua de acasa oricand, de oriunde. Pe lista cu avantaje se pot aminti si urmatoarele:
- Se pot economisi bani. Spre exemplu, multe magazine online afiseaza preturi diferite pe baza locatiei utilizatorilor. Cu ajutorul unui VPN pot fi achizitionate zboruri mai ieftine.
- Se poate ocoli cenzura prezenta in multe tari din lume. Exista tari in care anumite site-uri sunt cenzurate. State precum Myanmar, Vietnam, Iran, Siria sau Arabia Saudita nu ofera acces catre orice site doresti sa vezi, ceea ce face achizitia unui VPN cat se poate de necesara;
- Se poate accesa continut restrictionat. Cei mai multi oameni folosesc VPN pentru a putea accesa Netflix, Hulu sau Youtube, deoarece aceste platforme nu sunt prezente peste tot in lume. Practic, VPN-ul ajuta orice persoana sa ocoleasca restrictiile geografice.
Totusi, nu orice VPN reuseste sa aduca avantaje. VPN-urile gratuite pot prezenta destul de multe riscuri, iar cei de la RedaktionsTest.net le evidentiaza.
Care sunt riscurile pe care ti le asumi atunci cand folosesti un VPN gratuit?
In ultimii ani utilizarea de servicii VPN a crescut extrem de mult. Doar in 2018, cei care au folosit astfel de servicii au fost cu 165% mai multi decat cei care au folosit un server VPN in 2017. Dat fiind numarul mare de utilizatori, au aparut tot felul de solutii gratuite.
Acestea par sa aiba mai multe dezavantaje decat avantaje, insa. De la o limita foarte mica de date, pana la viteze de streaming proaste, VPN-urile gratuite provoaca o multime de neplaceri. In plus, pot fi si destul de nesigure.
De curand, s-au studiat 238 de retele VPN gratuite si s-a ajuns la concluzia ca 38% dintre acestea contin malware fara stiinta utilizatorilor. Riscurile nu se opresc aici, insa. Un VPN gratuit poate sa fie o adevarata ferma de date si sa vanda emailuri, numere de telefon si alte date personale catre companii si catre autoritati.
Ce servicii VPN poti sa folosesti si cum le alegi?
In principiu, serviciile VPN platite precum Hide.me reusesc sa ofere toate avantajele VPN intr-o deplina siguranta. Atunci cand alegi un astfel de serviciu trebuie sa te asiguri ca este 100% sigur, ca iti garanteaza anonimitatea si ca este rapid si stabil. De asemenea, un serviciu VPN bun ofera inclusiv un serviciu clienti de buna calitate, la care poti apela oricand ai nevoie.
Este de retinut, asadar, ca achizitia unor servicii VPN poate sa fie de extrem de mare ajutor in 2019, insa trebuie avuta mare grija la tipul de servicii achizitionate. De multe ori, un VPN gratuit poate sa fie periculos. Din fericire, sunt o multime de servicii care ofera costuri cel putin decente si toate avantajele.