Diverse

De ce să ne îndreptăm atenția către hainele second hand

Suntem obișnuiți să aruncăm absolut orice ce nu ne mai este de folosință. Însă, dacă ținem cont de perspectiva încălzirii globale și de conștientizarea dispariției resurselor, ar trebui să ne revizuim atitudinea. Ceva care a devenit redundant sau inutil ar putea fi reutilizat în loc să fie aruncat.

Ce rost are să cumperi totuși un articol de îmbrăcăminte folosit? De ce să cumperi haine vechi în loc de noi? Reciclarea are mai multe beneficii pentru mediu. Printre altele, ne ajută să economisim energie, să limităm poluarea, să reducem efectul de seră și multe alte beneficii. În plus, acum vei găsi îmbrăcăminte la mâna a doua de calitate precum cele din acest depozit haine second hand Cluj.

Să aruncăm o privire mai atentă la motivul pentru care tot mai mulți oameni văd hainele second hand că pe o investiție în viitorul planetei.

Economie de energie

Este nevoie de o cantitate enormă de energie pentru a fabrica produsele cu care ne înconjurăm. Când reutilizăm, de exemplu, haine uzate, economisim această energie. Câtă energie exactă este economisită variază în funcție de material. Dacă luăm, de exemplu, o tonă de plastic reciclat, economisim 5774 kWh de energie, ceea ce echivalează cu 16 barili de petrol.

Prevenim poluarea rezultată din depozitele de gunoi

Cei mai mulți dintre noi nu agreează ideea de a avea o groapă de gunoi în cartier. Dar este inevitabil ca numărul gropilor de gunoi să nu crească atâta timp cât vom continua să cumpărăm produse noi. Deși gropile de gunoi sunt considerate astăzi mult mai puțin dăunătoare decât acum 20 de ani, mulți dintre noi vom ajunge la concluzia că este o utilizare proastă a spațiului. Aceste gropi de gunoi sunt o sursă de poluare a apelor subterane, deoarece eliberează metan și alte gaze dăunătoare mediului.

Tendința „fast fashion” înseamnă că hainele nu au voie să stea niciodată în magazine mai mult de câteva luni înainte de a fi înlocuite cu un nou mini-trend. Consecința este o industrie care produce mai mult, iar consumatorii care aruncă mai mult. Asta înseamnă un dezastru pentru mediu. Căutând comori într-un magazin second-hand în loc să urmărim ultimul fashion trend, trimitem un semnal producătorilor că ar trebui să-și încetinească producția.

Păstrează mediu curat

Aproape toate fabricile folosesc apă la prelucrarea produselor. Această apă este eliberată înapoi în natură după utilizare și odată cu ea gazele poluante. Reciclarea și cumpărarea de bunuri second hand reduce poluarea mediului.

Reducerea efectului de seră

Studii recente arată că activitatea umană a contribuit la accelerarea încălzirii globale. Aceasta, la rândul său, a afectat compoziția chimică a atmosferei. Aruncarea gunoiului este încă considerată una dintre cele mai mari surse de emisii de gaze cu efect de seră. Prin urmare, reutilizarea și reciclarea a ceea ce avem este, de asemenea, cel mai mare contributor la încetinirea încălzirii globale.

Așadar, pentru a avea cea mai bună grijă posibilă de pământul care ne-a fost încredințat și pentru a avea grijă de generațiile care vin după noi, trebuie să facem din reciclare un mod de viață.

 

 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top