Stiri

De unde știi că o oferta de împrumut este legală?

Oficial, nu ne merge bine. Deși tot ni se arată semne că viață noastră devine mai ușoară, că salariile cresc, salariul minim se dublează, pensiile cresc, alocațiile cresc, parcă tot mai rău ne merge.

Dar dacă veniturile au crescut, cum se face că ne merge parcă mai rău? O să va dau mai întâi răspunsul simplu, pe care îl da toată lumea: dacă cresc salariile și pensiile cu 5%, cresc și prețurile la curent, gaze și benzină cu 7%, și prețurile la mâncare, haine și restul cresc cu 10%. Și uite ajungem să câștigăm de fapt mai puțini bani reali, ca putere de cumpărare.

Dar mai e ceva, ceva de care nu prea vă vorbește nimeni: când ne crește salariul cu 5%, sărim să ne luăm ce nu ne-am fi luat înainte, și ajungem să cheltuim cu 10% mai mult decât înainte. Și iarăși ieșim pe minus.

Cresc salariile, cresc pensiile, cresc alocațiile, dar noi de două ori pierdem din bani. O dată din două, e adevărat, nu e vina statului. Și unde ajungem în ritmul asta? La sapă de lemn. Se adună facturile neplătite, ne taie curentul, rămânem fără gaze, fără apă, fără lemne, fără mâncare la copii.

Unde găsim oferte de bani împrumut

Și ajungem să căutăm bani cu împrumut. Oferte? E plin de oferte. Toate băncile își fac reclamă, că dau credite fără adeverință, că ai aprobare în jumătate de oră, că intri pe ușa cu buletinul și pleci cu banii. Dar hai acolo, să vedem. Dacă ai mai avut restante, adio credit. Dacă nu ai salariu destul de mare, nu vezi aprobare. Dacă ai familie mare, pa. Dacă ai deja alte credite, adio. Deci pa-pa bănci. Dar știți ce? Oricât de rău sună ce spun, mergeți mai întâi la o bancă, la două, încercați. Orice alt împrumut costă mult, mult mai mult!

Și hai să zicem că ați încercat deja la toate băncile, și nu ați primit banii. Unde vă mai duceți? Știu și asta. Va duceți să căutați pe net. Și găsiți oferte și aici. “Ofer împrumut, accept doar garanție casă sau teren”. Sunați, și va răspunde un om amabil, care face pe dracu să va ajute, zici că va e frate bun. Și-ați ajuns pe mâna cămătarilor. Și de-acolo se scapă greu.

Dacă ați ajuns să citiți până aici, cred că deja vă întrebați, “ăsta doar ne spune ce nasol e totul, n-are nicio idee, nu ne ajută cu nimic”? Uite că ați avea dreptate. N-am nicio idee, că asta ar însemna să dau sfaturi, și la așa ceva eu nu dau sfaturi. Dar vă pot spune cum să recunoașteți ofertele legale.

Cum știm că o ofertă de credit este legală sau nu?

Băncile le cunoașteți. Dacă dați de o banca de care nu ați mai auzit, mai bine mergeți la alta. Și mare atenție: Provident nu e bancă. Unicredit e bancă, dar Unicredit Consumer Finance nu este, e IFN. La fel multe altele. Și uite că am pomenit de IFN. Instituție Financiară Nebancară. Credite scumpe, scumpe rău, dar măcar se aprobă mult mai ușor decât la bănci, mai aveți o șansă.

Un IFN, că să fie legal, și să dea legal bani cu împrumut, trebuie să fie înregistrat la Banca Națională a României, obligatoriu. Așa pot fi și reglementați, și controlați. Aceia înscriși la BNR sunt cei cu oferte legale. O firmă care oferă credite, oricât de mare ar fi, cu birouri, cu oameni la costum, dacă nu e în registru la BNR, înseamnă că e doar un cămătar mai dichisit.

Unde găsim registrul BNR cu toate IFN-urile? Păi îl găsim la BNR, dar pentru că sunt mai multe pagini, și nu sunt împărțite pe județe, am găsit undeva o lista special pentru județul nostru, unde sunt toate IFN-urile care au voie legal să ofere împrumuturi: oferte legale – imprumut bani Iasi.

Uitați-vă bine. Notați-vă. Băgați în bookmarks, favorite sau cum se numește la voi. Și când o să va uitați la o ofertă de luat bani cu împrumut, căutați firma în lista de aici. Dacă nu este, spuneți NU. Uite că v-am dat un sfat, dar sfatul nu vine de la mine, ci de la lege, și asta chiar e o lege făcută să ne apere de cămătari și de necazuri.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top