Dimitri Pumpianski, preşedintele consiliului de administraţie al grupului TMK şi prieten cu Vladimir Putin, a vrut să devină un Abramovici de România, dar în adevăratul sens al cuvântului. Multimiliardarul rus a speculat criza financiară prin care trece gruparea din Ghencea şi a făcut o ofertă de cumpărare a clubului.
Deşi se spune că 2009 va fi un an de coşmar din punct de vedere financiar, nici anul care tocmai a trecut n-a fost pictat în nuanţe pastelate pentru patronul din Ghencea. Stagnarea pieţei imobiliare a mai tăiat din zerourile averii sale. Dacă nici pe plan sportiv gruparea din Ghencea nu a rupt gura târgului, fiind o prezenţă extrem de ştearsă în grupele Ligii şi o deziluzie în campionat, Gigi Becali a fost supus unor lovituri grele înainte de Sărbători. După ce a pierdut la alegerile parlamentare, finanţatorul roş-albaştrilor a fost ţinta unui atac venit dinspre Ministerul de Interne. Câţiva generali influenţi doreau să readucă secţia de fotbal la Clubul Sportiv al Armatei.
Lumina de la Răsărit
În acest peisaj, s-a vorbit şi despre vânzarea echipei. „Am o ofertă de 40 milioane de euro de la un rus”, declara Gigi Becali. Parţial adevărat! Din informaţiile noastre, suma pusă pe masă patronului a fost, în primă fază, doar 20 milioane de euro. Rusul cu pricina, agreat de minister, este unul dintre cei mai mari producători de ţevi metalice din lume. Mediul de afaceri din România îi este foarte cunoscut deoarece deţine combinatele de la Reşiţa şi Slatina. Este vorba despre şeful grupului TMK, Dimitri Pumpiansky, care, printre altele, este un apropiat al prim-ministrului rus, Vladimir Putin. Oferta iniţială a fost declinată, pretenţiile conducerii Stelei ridicându-se la 80 de milioane de euro.
TMK, un Mittal mai mic
Grupul rusesc TMK, al cărui preşedinte este Dimitri Pumpianski, este al treilea mare producător mondial de ţevi de oţel. TMK deţine în România fabrica de ţevi Artrom din Slatina, cumpărată în 2004, şi Combinatul Siderurgic Reşiţa, achiziţionat în 2001. Printre clienţii de vază ai companiei se numără Gazprom, Lukoil, Shell şi Repsol. Spre exemplu, în 2006, TMK a înregistrat o cifră de afaceri de peste trei miliarde de dolari.
Lăcă zice că sunt probleme financiare
Marius Lăcătuş se va baza pe lotul actual de jucători, mai ales din cauza crizei. ”Din păcate, poate şi din cauza problemelor financiare şi a faptului că nu putem aduce la echipă jucători aşa cum ne dorim noi sau conducerea, mă refer la fotbalişti de valoare care să vină pe salarii nu foarte mari, care să joace până-n vară cu drept de prelungire, ne vom baza pe ce avem în curtea noastră. Decât să luăm jucători aşa, de dragul de a lua, mai bine mergem la treabă cu ce avem“, a spus Marius Lăcătuş.
Sursa articol: Ziarul Ring