Diverse

Exista o legatura intre stomatologie si imprimarea 3d?

Unul dintre domeniile unde imprimanta 3d a devenit o necesitate este cel medical, in special in tot ceea ce tine de stomatologie si industria dentara. Acest fapt se datoreaza inlocuirii tehnicilor de modelare dentara traditionale cu tehnica de printare 3d, caci s-a dovedit ca aceasta metoda este mult mai rapida si mai precisa, dar si mult mai potrivita pentru pacienti.

De ce folosesc stomatologii imprimante 3d?

Exista numeroase avantaje pentru care stomatologii aleg sa utilizeze o imprimanta 3d, ca parte a unui sistem digital de stomatologie, printre care reducerea erorilor umane si a costurilor, dar mai ales oferirea unor servicii de mult mai buna calitate pentru pacienti.

Atunci cand sunt utilizate tehnici de printare 3d, scanere 3d si programe software CAD/ CAM, sansele de aparitie a erorilor umane sunt minime, comparativ cazurilor in care se utilizeaza tehnicile traditionale.

Cu ajutorul unei imprimante 3d pot fi realizate mai multe modele ortodontice pe zi, de calitate exceptionala, caci acest sistem digital automatizat permite cresterea productiei.

Utilizand tehnica de printare 3d, medicii stomatologi pot realiza proteze personalizate cu ajutorul unor materiale biocompatibile, acestea potrivindu-se perfect fiecarui pacient in parte si anatomiei acestuia.

Imprimanta 3d realizeaza modelele ortodontice in mod automatizat, fara a avea nevoie de supraveghere, iar timpul recuperat in acest fel de catre medicii stomatologi poate fi utilizat pentru a consulta alti pacienti.

Pot fi create aparate dentare cu o imprimanta 3d rasina?

Da, acest lucru a devenit posibil, datorita faptului ca o imprimanta 3d rasina poate crea aparate dentare. Dar, cu ajutorul tehnicii de printare 3d pot fi realizate si modele precise de turnare a matritelor pentru orice dispozitive precum aliaje dentare pentru poduri sau ceramica pentru coroanele dentare.

Pentru a putea printa aceste matrite de turnare, imprimanta 3d rasina foloseste ca si material de printare anumite rasini de turnare, iar pentru a putea printa anumite dispozitive care se folosesc intraoral, imprimanta 3d foloseste fotopolimeri biocompatibili.

In zilele noastre, cabinetele stomatologice functioneaza mult mai eficient, atat pentru medici, cat si pentru pacienti, caci totul a fost imbunatatit , digitizat si automatizat datorita tehnicii de printare 3d cu ajutorul careia pot fi luate amprente si create proteze si aparate dentare sau coroane.

Cum trebuie sa fie o imprimanta 3d utilizata in stomatologie?

Imprimanta 3d rasina utilizata in stomatologie trebuie sa aiba anumite caracteristici, printre care precizia, rapiditatea, usurinta de a scala si compatibilitatea cu anumite rasini speciale.

Este necesar ca o imprimanta 3d ce este utilizata in stomatologie sa aiba o precizie microscopica si sa poate functiona cu orice tip de rasina dentara, astfel incat medicii stomatologi sa isi aleaga tipul de fotopolimer preferat.

Este recomandat ca imprimanta 3d sa beneficieze de o tehnologie UV ce poate fi scalata, astfel incat sa fie posibil de oferit capacitati de productie de volum mic si mare, un aspect necesar in laboratoarele stomatologice mari.

De asemenea, este necesar ca o imprimanta 3d rasina utilizata in cabinetele stomatologice sa aiba o interfata cat mai simpla si usor de utilizat, astfel incat sa poata facilita operarea chiar si pentru acei angajati neinstruiti.

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top