Diverse

Gândacii de bucătărie | Metode de prevenţie şi combatere

Temperaturile au început să crească şi odată cu ele au început să revină la viaţă şi micile vieţuitoare, printre ele şi gândacii de bucătărie. Consideraţi degustători de către marea majoritate a oamenilor, gândacii de bucătărie reuşesc să contamineze toate alimentele cu care intră în contact. Astfel, aceştia pot transmite către om diverse bacterii, precum salmonela, streptococul şi chiar stafilococul auriu. Este important să menţionăm că gândacii de bucătărie sunt una dintre puţinele specii de gândaci obişnuite să trăiască în şi pe lângă gospodăriile noastre.

Gândacul de bucătărie face parte din ordin blatodeelor şi se hrăneşte atât cu alimente de origine vegetală, cât şi cu resturi alimentare. Acesta preferă locurile întunecoase cu un nivel ridicat de umiditate. Deşi, acesta este activ în mare parte în timpul nopţii, el poate fi zărit şi ziua când este în căutare de apă şi mâncare. Deşi, aşa cum îi spune numele, ne-am aştepta să îl regăsim doar în bucătăriile din casa noastră, această insectă poate migra cu uşurinţă şi către alte spaţii, precum baia, magaziile şi debralele unde ar putea găsi mâncare şi un nivel de umiditate mai ridicat. Cu toate că în general preferă pivniţele şi subsolurile, ei se pot aventura după apă şi mâncare şi la etajele superioare.

De asemenea, gândacii de bucătărie preferă spaţiile unde temperatura este de peste 20 grade Celsius şi unde găsesc surse generoase de apă şi mâncare. Astfel că, în timpul verii, aceştia vor fi observaţi cu uşurinţă în jurul tomberoanelor cu resturi menajere.

Din cauză că gândacii de bucătărie pot pune în pericol sănătatea oamenilor, ei trebuie îndepărtaţi cât mare repede.

Iată câteva metode de prevenţie, dar şi de combatere a acestui tip de dăunător.

  1. Asigură-te că bucătăria este mereu curată

Aşa cum îţi spuneam mai devreme, pe lângă alimentele de origine vegetală, gândacul se poate grăni şi cu resturile de mâncare din bucătăria ta. Prin urmare, este recomandat să cureţi toate suprafeţele de mâncare, grăsime, firmituri etc. De asemenea, vasele trebuie curăţate în fiecare seară, gunoiul nu trebuie lăsat peste noapte în casă şi trebuie să cureţi toate zonele din baie şi din bucătărie (inclusiv în spatele aragazului şi a dulapurilor).

  1. Ai grijă la zonele de acces

Gândacii de bucătărie nu au nevoie de mult spaţiu pentru a pătrunde în locuinţa ta! Ei se pot căţăra inclusiv pe ţevi. Prin urmare, verifică toate locurile pe unde ar putea intra în casă, inclusiv plasele de la geam.

  1. Nu lăsa apă şi mâncare la îndemâna lor

Gândacii de bucătărie pot rezista până şi în cele mai dure conditii. Deşi pot rezista fără mâncare până la 28 de zile, apa este esenţială pentru ei. Prin urmare, încearcă să identifici toate sursele de apă pe care le-ar putea avea la îndemână.

Cum inspectezi bucătăria în mod corespunzător?

  1. Verifică cu atenţie zonele în care se pregăteşte cel mai des mâncarea, dar şi zonele unde o depozitezi, precum cămara, pivniţa etc.;
  2. Verifică aparate şi echipamentele din bucătărie! Acestea trebuie să fie curăţate în mod corespunzător.
  3. Utilizează capcane de monitorizare! Acestea se folosesc adesea pentru o localizare corectă, dar şi pentru a determina gradul de infestare.

Combaterea gândacilor de bucătărie

Dacă ai observat un gândac de bucătărie, trebuie să te pregăteşti de luptă. Nu mai aşteptă nici măcar o secundă, deoarece gândacii se înmulţesc foarte repede şi cât ai clipi te vei confrunta cu o invazie de gândaci. Iată 2 variante pe care le poţi folosi în lupta împotriva gândacilor de bucătărie.

  1. Maxforce

Maxforce este o momeală insecticidă ce conţine o substanţă activă numită imidacloprid şi un neonicotoinoiud de generaţia a II-a ce acţionează asupra receptorilor din membrana post-sinaptică. Prin urmare acest insecticid este extrem de eficient în combaterea celor mai comune specii de gândaci de bucătărie.

Din momentul aplicării, maxforce acţionează eficient pe o perioadă de până la 4 luni, iar acest lucru se datorează în principal efectului “în cascadă”. De asemenea, produsul este biodegradabil, nu pătează, nu lasă urme, nu are miros şi nici nu este iritant, prin urmare el este recomandat mai ales în spaţiile interioare şi în incintele mai sensibile.

Cum acţionează MaxForce®IC?

Ei bine, în urma studiilor efectuate de Garden Farm s-a descoperit că un singur gram de produs omoară, în 48 de ore, peste 200 de gândaci prin contact direct, şi în următoarea săptămână va ucide peste 1000 de gândaci prin efectul “în cascadă”.

Ce este efectul “în cascadă”?

Gândacii, prin natura speciei lor, se hrănesc cu cadavrele şi cu excrementele semenilor lor. Prin urmare, dacă un gândac consumă un produs destinat combaterii lor, precum maxforce, după deces, va ucide automat şi gândacul care se va hrăni din corpul lui.

K-othrine este un insecticid cu spectru larg, conceput ca o suspensie concentrată polimerizată cu acţiune de contact. Acesta poate fi folosit cu uşurinţă atât în combaterea insectelor zburătoare, cât şi în combaterea insectelor târâtoare.

Produsul nu pătează şi nu lasă urme reziduale pe suprafeţele tratate. Mai mult decât atât, substanţa va fi acumulată în aer pentru o perioadă extrem de redusă.

În cazul în care te confrunţi şi cu alţi dăunători, precum: păduchele de San Jose, afide ori păianjenul roşu îţi recomandăm să foloseşti un ulei horticol. Acesta se foloseşte adesea în culturile de pomi fructiferi. Iar efectul pe care îl are asupra dăunătorilor este de otrăvire prin ingestie sau penetrare în corpul insectei. De asemenea, acesta acţionează şi asupra ouălor şi a larvelor, pe care le va distruge prin otrăvire, asfixiere sau imobilizare.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top