Stiri

Google marcheaza cei 122 de ani de la nasterea lui Charlie Chaplin

Google marcheaza cei 122 de ani de la nasterea lui Charlie ChaplinGoogle a modificat astazi logoul pentru a marca cei 122 de ani de la nasterea marelui Charlie Chaplin.
Gigantul internetului, Google isi personalizeaza pagina printr-un videoclip realizat special pentru regizorul englez cu cele mai reusite momente din cariera sa. Charles (Charlie) Spencer Chaplin s-a nascut pe 16 aprilie 1889 in Londra si este considerat unul din cei mai mari oameni care au contribuit la istoria cinematografiei. Din cele mai importante filme ale sale amintim “City Lights” (Luminile Orasului), “Modern Times” (Timpuri noi), “The Great Dictator” (Dictatorul).
S-a nascut intr-o familie de artisti, tatal lui Chaplin era actor si vocalist, iar mama lui era actrita si cantareata, din nefericire acestia au divortat pe cand el avea daor trei ani. Din recensamantul din 1891 reiese ca Hannah Hill traia cu Charles si cu frate lui vitreg Sydney pe Barlow Street din Walworth, Marea Britanie.

Bunica lui era pe jumatate tiganca, un lucru cu care se mandrea foarte mult. Tatal marelui actor si regizor era alcoolic si nu prea a avut legaturi stranse cu fiul sau, ajungand sa moara din cauza dependentei de alcool pe cand Charlie avea doar 12 ani, adica in 1901. Mama lui a murit in 1928 in Hollywood, la sapte ani dupa ce a ajuns in Statele Unite ale Americii de catre copii ei.

Se stiu putine lucruri despre viata personala a marelui Chaplin, prima lui dragoste a fost Hetty Kelly, o dansatoare de care s-a indragostit inca de la varsta de 15 ani, la 19 ani a cerut-o in casatorie, iar ea l-a refuzat. In delungul anilor amintirea ei a devenit o obsesie pentru actor. In 1921 Hetty a murit in timpul Marii Epidemii de gripa din 1918.
Edna Purviance a fost implicata intr-o relatie cu Chaplin dar a incetat repede pentru ca acesta s-a casatorit in 1918 cu Mildread Harris si a divortat in 1921, dupa care a urmat Lita Grey intre anii 1924 si 1927, Paulette Goddard intre ani 1936 si 1942, iar ultima sotie Oona O’Neil cu care a avut cea mai lunga casnicie intre anii 1943 si 1977.

La sfarsitul anilor 1960, sanatatea lui Chaplin a inceput sa se deterioreze, dupa terminarea ultimului sau film intitulat “A Countess from Hong Kong”, pentru care a primit si un Oscar in anul 1973.
Deja in anul 1977 avea mari probleme in comunicare si se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile.

In anul 1977, la varsta de 88 de ani, in ziua de Craciun marele Charlie Chaplin a decedat in somn. Acesta a fost inmormantat in Cimitirul Corsier-Sur-Vavey din Vaud, Elvetia. Pe 1 martie 1978 cadavrul lui a fost furat in scopul de a cere rascumparare familiei lui Chaplin, dar planul lor de imbogatire a esuat, fiind prinsi, trupul a fost recuperat dupa 11 saptamani. Pentru a preveni alte probleme de acest gen, corpul lui a fost reinhumat la o adancime de 1,8 metri sub un strat de beton.

Citeste si:
Evenimente in Iasi, de cea mai buna calitate din Moldova
Stiri din Iasi, rasfoieste revista presei iesene
[fblikebutton]

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top