Stiri

Guvernul taie drastic subvențiile pentru fotovoltaice, mașini electrice, dar și mașini noi

Guvernul decide să taie drastic subvențiile pentru fotovoltaice, mașini electrice și mașini noi în general. Valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice se reduce drastic, de la 11 mii de euro la puțin peste 2.000 de euro, iar prima pentru programul Rabla și instalarea de centrale fotovoltaice se diminuează la jumătate.

Proiectul de ordonanță de urgență publicat astăzi propune o reducere semnificativă a valorii etichetelor acordate în cadrul Programului Rabla, Rabla Plus și Casa Verde.

În anul 2024, conform proiectului, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 va fi de maxim 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.

De asemenea, prima de casare se va acorda doar dacă beneficiarul deține în proprietate autovehiculul uzat pentru o perioadă mai mare de trei ani.

În privința autoturismelor electrice, cuantumul ecotichetului acordat prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi va fi de maxim 10.000 lei în anul 2024. Acesta reprezintă o scădere semnificativă față de ecobonusurile acordate anterior, care ajungeau până la 54 de mii de lei pentru achiziționarea unui autovehicul electric și până la 26 de mii de lei pentru un autoturism Plug-in Hybrid (PHEV).

În paralel, statul decide să reducă finanțarea acordată prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, diminuând suma la 10.000 lei per solicitant, față de suma actuală de 20.000 lei per solicitant.

În concluzie, în anul 2024, se propune o reducere semnificativă a finanțărilor acordate prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, având un impact major asupra necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, conform Ordonanței de Urgență publicate astăzi.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top