Curierul de Iasi

IaȘi Reciclează, ediția a cincea

Asociaţia Mai Bine și Asociația TERIS lansează în această primăvară cea de-a cincea ediție a campaniei IaȘi Reciclează, în parteneriat cu organizațiile Recolamp și Eco-Rom Ambalaje.

În cadrul ediției din anul 2010, peste 200 de voluntari au ajutat la plantarea a 5 000 de puieți de salcâm în comuna Voinești. Mai mult de 40 de tone de hârtie au fost colectate și aproximativ 10 000 de persoane au aflat de ce este important să reducem consumul, să reutilizăm și să reciclăm. Totodată, a fost realizată Harta Eco, centralizând informații care pot contribui la un stil de viață mai sănătos.

IaȘi Reciclează este o inițiativă pentru protejarea mediului înconjurător și implicit pentru crearea unei culturi civice care să susțină dezvoltarea durabilă a orașului Iași. Succesul de care s-au bucurat edițiile precedente și nevoia pentru proiecte de acest tip sunt argumente care susțin continuarea activităților din cadrul proiectului IaȘi Reciclează.

Partea informativă de la ediția precedentă – sesiuni educative în 10 licee – va continua în acest an cu o parte aplicativă, Colțul verde – un concurs în care școlile implicate vor avea oportunitatea de a construi propriul perimetru verde de colectare a deșeurilor.

În cadrul ediției a cincea IaȘi Reciclează, sunt incluse activități creative și totodată educative: 10 ateliere de lucru manual, al căror scop este realizarea de obiecte cu utilitate, în baza celor trei principii ecologice importante: reducerea consumului, reutilizarea și reciclarea. Aceste activități sunt o continuare a atelierului de hârtie reciclată organizat la ediția a patra și apreciat pozitiv de cei peste 50 de participanți care au realizat recipiente, bijuterii și decorațiuni de Crăciun din hârtie și pastă de hârtie reciclată.

Prin această campanie este încurajat consumul de produse alimentare locale și de sezon. În acest sens, vor fi organizate patru evenimente Gustă Slow – un bufet cu gustări proaspete, preparate din ingrediente locale și naturale.

Sesiuni informative și workshop-uri de cultură civică contemporană, proiecții de filme, plantări și concursuri online sunt alte activități care vor contura proiectul IaȘI Reciclează în 2011.

Scopul acestor acțiuni este educarea cu privire la colectare selectivă a deșeurilor. Pentru ca informația să ajungă la cetățeni și să determine o schimbare de comportament, este nevoie de o comunicare susținută: ei trebuie să înțeleagă ce este colectarea selectivă, cum se face corect și mai ales de ce este important să separăm deșeurile. Toate acestea contribuie și la crearea unei culturi proactive, participative și responsabile cu privire la mediul înconjurător.

Ediția a cincea a campaniei IaȘi Reciclează este implementată în parteneriat cu organizațiile Recolamp și Eco-Rom Ambalaje.

„Credem în importanţa efortului personal al tinerilor şi în puterea lor. Proiectul IaȘI Reciclează este un mod eficient de a rămâne în contact cu aceştia. Odată cu lansarea lui în cele 10 şcoli participante, vrem să le amintim tuturor celor implicaţi că au puterea să salveze natura, iar reciclarea deşeurilor este acum un gest uşor de făcut şi natural. Obiectivul principal al Asociaţiei Recolamp este colectarea şi reciclarea deşeurilor de surse de lumină. Până în prezent, Recolamp a reciclat 400 de tone deşeuri, iar Moldova este una din zonele care a contribuit semnificativ la atingerea acestui rezultat. Aşadar, Reciclează – acum, ai cum!”, a declarat Roxana Șunică, Marketing Director Recolamp.

„Ne-am alăturat inițiatorilor acestui proiect din dorința de a sprijini Asociația Mai Bine în acțiunile de informare și conștientizare a ieșenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje. Separarea deșeurilor trebuie să devină o obișnuință a ieșenilor.

Aceștia au fost printre primii din țară care au beneficiat de acest serviciu iar rezultatele obținute prin parteneriatul cu Eco-Rom Ambalaje au început să fie vizibile. În anul 2010 cantitățile colectate de populație, prin cele trei containere plasate în apropierea locuinței, s-a ridicat la peste 1,7 milioane kilograme de deșeuri de ambalaje. Nu suntem de acord cu cei care spun ca românii nu sunt în stare să separe deșeurile și nu sunt educați ca în alte țări. Rezultatele noastre dovedesc contrariul. Dar este nevoie de perseverență și performanță. Credem că prin implicarea societății civile pentru informarea populației se pot obține rezultate și mai bune astfel încât o cantitate cât mai mare de deșeuri să fie deviată spre reciclare, generând noi locuri de muncă și un mediu mai curat și mai sănătos”, a comunicat Lorita Constantinescu, Director Comunicare Eco-Rom Ambalaje.

IaȘi Reciclează este cea mai mare campanie de sensibilizare a populaţiei ieşene cu privire la importanţa ocrotirii mediului natural iniţiată de societatea civilă la nivel local.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top