Evenimente

Prima competiție de trail running din Moldova extracarpatică

15672679_1151809204937724_7602601960980505648_n
I..AȘI în Trail​, ce se recomandă a fi primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică, este o competiție de alergare în natură, organizată de Asociația “Mai Bine” în parteneriat cu echipa sportivă de amatori “IA ȘI urcă!”, a cărei a doua ediţie va avea loc duminică 9 aprilie 2017.

Ideea concursului aparține celor din echipa “IA ȘI urcă!”. Aceştia, în cursul antrenamentelor efectuate în zonă, pentru competiţiile montane de trail running, au observat că aceasta are potențial şi au dorit să ofere posibilitatea unui număr cât mai mare de iubitori de alergare în natură, să se bucure de acest cadru natural deosebit, aflat atât de aproape de municipiul Iaşi. Intenţia lor s-a materializat în 2016, odată cu prima ediţie a concursului, care s-a bucurat de un real interes şi o numeroasă participare, la start aliniindu-se circa 300 de concurenţi de toate vârstele.

I..AȘI în Trail are loc în aer liber, traseul desfășurându­-se aproape exclusiv pe poteci și drumuri forestiere din Pădurea Bârnova­-Repedea, din sudul Municipiului Iași.

Zona în care se desfășoară concursul, nu este una oarecare, prin urmare scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța acesteia: “Zona a fost declarată sit de importantă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafată de 12.216 hectare. Situl se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova și include rezervațiile naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni­-Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu. Situl reprezintă o arie naturală (păduri de foioase, păduri în tranziție, păsuni, pajiști, terenuri arabile, pâraie tributare văii Bârladului) încadrată în bioregiunea continentală a Podișului Central Moldovenesc; ce adăpostește și conservă o gamă diversă de floră spontană și faună sălbatică.” (Wikipedia)

În ce privește aria de adresabilitate a concursului, deşi aşteptările organizatorilor erau spre un concurs de importanţă regională, poziţia sa în calendarul competiţional de profil îl recomandă ca unul cu însemnătate naţională, fiind un bun prilej de verificare înainte de debutul sezonului de vară al concursurilor montane. Această afirmaţie se fundamentează pe faptul că, la startul primei ediţii s-au aliniat concurenţi din toată ţara, ba chiar şi câţiva de peste hotare.

Participanții își pot alege una din cursele la care doresc să participe: cros 6 kilometri sau semimaraton 21 kilometri. Vârsta minimă pentru înscrierea în concurs este de 18 ani la Semimaraton şi 15 ani la Cros. Pentru cei mai mici se va organiza şi Cursa Copiilor, ce se va desfășura în zona de start a curselor pentru adulţi.

Facem precizarea că, întrucât acest concurs este ECO­-FRIENDLY, nu vor fi pahare de plastic de unică folosință în punctele de hidratare!

Nu avem pretenţia că acesta este cel mai tare concurs, însă ce putem afirma cu certitudine e că este competiţia-pionier de pe meleagurile noastre, cea care a pus Iaşul pe harta competiţiilor de profil, născută din pasiunea unor oameni pentru alergarea în natură şi din dragostea pentru împrejurimile “Dulcelui Târg al Ieşilor” şi – poate cel mai important – e una făcută de alergători pentru alergători.

Prieteni, spunem START înscrieri pentru ediţia a doua a concursului nostru, ce va avea loc pe 9 aprilie 2017!
Azi, 03 ianuarie 2017, contribuţia de participare este minimă, 30 lei pentru proba de cros şi 40 lei pentru cea de semimaraton, DOAR dacă aceste sume sunt achitate tot astăzi!! În caz contrar, concurentul va fi şters mâine din listă, cu posibilitatea reînscrierii la o valoare majorată a contribuţiei de participare.

O altă precizare importantă este că, proba de cros a fost deschisă şi pentru juniori (15-17 ani), în condiţiile din regulament, pentru a încuraja mişcarea în rândul tinerilor şi apropierea acestora de natură.

Detalii şi înscrieri pe site-ul competiţiei www.iasiintrail.ro

Program 09 aprilie 2017

8:00 – 09:00 – Ridicare pachete de start pentru cei cu domiciliul în alte localităţi

09:45 – Ședința tehnică

10:00 – Start semimaraton + cros

13:30 – Start cursa copiilor

15:00 – Festivitatea de premiere

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top