Stiri

Iasul vrea sa gazduiasca o fabrica Volkswagen pe terenurile fostului combinat Fortus sau pe un nou parc industrial

Un articol foarte interesant apare pe g4media.ro despre competitia dintre Romania, Bulgaria si Turcia pentru o fabrica Volkswagen, sursa informatiei venind de la o publicatie din Germania. Judetul iasi este luat in calcul de autoritatile romane pentru o eventuala investitie, sursa informatiei fiind guvernul Romaniei. Presedintele Consiliului Judetean Iasi a declarat ca se doresc 80 de hectare din fosta platforma industriala Fortus pentru a le pune la dispozitia Volkswagen. Si primarul orasului a declarat ca va pune la dispozitie 20 de hectare de pe platforma industriala ce le detine.

”Avem discuții cu Casa de Insolvență Transilvania, care este administratorul judiciar al companiei Fortus Iași, pentru a prelua la Consiliul Județean 80 din cele 120 de hectare deținute de companie. E un proces complicat, trebuie și acceptul Autorității de Administrare a Activelor Statului, care e acționar, noi discutăm la guvern de acest lucru”, a declarat Presedintele Consiliului Judetean pentru G4Media.ro.

Exista si o alta varianta in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere cu Fortus si anume achizitionarea unui teren din comunele limitrofe cu fondurile Consiliului Judetean pentru realizarea unui parc industrial special Volkswagen.

”O companie precum Volkswagen sau Skoda ar avea acces la resursa energetică în ambele cazuri, fie terenurile de la Fortus, fie terenurile achiziționate din comunele limitrofe. În plus, în județ există deja un ecosistem de companii care produc componente pentru industria auto, plus că există Universitatea Tehnică și un surplus de forță de muncă”, a mai declarat Presedintele Consiliului Judetean.

Primarul orasului Iasi a declarat ca va trimite grupului Volkswagen o scrisoare in care va enunta interesul pentru gazduirea investitiei: ”Pe lângă disponibilitatea fizică a halelor și terenurilor deja existente, în oraș există o rețea de licee și școli tehnice care furnizează forță calificată de muncă, plus forța de muncă disponibilizată de la combinatul Fortus și pe care știm cum să o aducem înapoi”, a declarat primarul.

”Ar trebui însă ca și guvernul să ajute prin asigurarea unui regim fiscal favorabil”, a mai spus primarul orasului Iasi.

Reamintim că pe 18 noiembrie, şeful grupului Volkswagen AG, Herbert Diess, declara că producătorul auto caută un loc pentru o nouă fabrică multibrand în Europa de Est, a cărei producţie ar urma să înceapă după 2022. Publicaţia germană Automobilwoche, citată de Agerpres, a anunțat că posibilele locaţii sunt România, Bulgaria şi Turcia.

Fortus Iași a fost un combinat de utilaj greu, intrat în insolvență și aflat acum într-o situație critică.

Totul suna destul de frumos, ca un vis, mai ales subiectul constructiei autostrazii A8 ce va uni Tg. Mures – Iasi – Ungheni (Republica Moldova).

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top