Diverse

Informatii esentiale despre certificatul ISO 9001

ISO este acronimul pentru Organizatia Internationala de Standardizare. ISO este un organism international, independent si neguvernamental, infiintat in 23 februarie 1947, in Elvetia. In prezent, din aceasta organizatie fac parte 163 de membri din aproape fiecare tara din lume. Rolul organizatiei este unul simplu, acela de a elabora standarde care sa asigure atat calitatea, cat si siguranta produselor, a serviciilor sau a sistemelor.

In prezent, Organizatia Internationala de Standardizare a emis peste 15.000 de standarde ce acopera aproape toate domeniile. Un lucru imbucurator este faptul ca standardizarea va continua sa asigure o schimbare pozitiva in toate domeniile de activitate, intr-o lume care este in plina evolutie.

Un alt lucru important de mentionat si retinut este reprezentat de faptul ca exista mai multe tipuri de certificari ISO. Insa, cum era de asteptat, fiecare certificare are propriile sale standarde si criterii. De asemenea, o companie poate aplica fara nici o problema pentru obtinerea si implementarea mai multor certificari. Iata cateva certificari pe care o companie le poate implementa:

 • Certificarea ISO 9001

ISO 9001 este un standard global de management al calitatii. Scopul principal al acestui standard este de a controla, mentine sau creste calitatea serviciilor si/sau a produselor pe care aceasta le pune la dispozitia publicului. Certificarea se adreseaza oricarui tip de companie din intreaga lume, ea poate fi obtinuta indiferent de marimea, localizarea sau domeniul de activitate al firmei care isi doreste implementarea acestui standard.

Standardul ISO 9001 dateaza inca din anul 1987, bineinteles ca de-a lungul anilor a avut mai multe versiuni, cea mai recenta versiune a acestuia fiind elaborata in anul 2015. Standardul 9001 include presupune:

 • Implementarea unor cerinte esentiale in vederea obtinerii un sistem de management al calitatii eficient;
 • Trasarea responsabilitatilor pentru fiecare membru din echipa de conducere;
 • Stabilirea unui plan pentru optimizarea resurselor;
 • Stabilirea unui plan care sa contina informatii complete despre documentarea, planificarea si interactiunea proceselor de productie, distributie si asa mai departe.
 • Stabilirea unui plan concret pentru obtinerea unui produs sau serviciu de calitate;
 • Stabilirea si implementarea unor operatiuni specifice de analizare si imbunatatire a sistemului de management.

Pentru obtinerea certificatului ISO 9001, compania trebuie sa respecte cerintele impuse de acesta si sa implementeze planul sistemului de management al calitatii propus. De asemenea, mai trebuie sa:

 • Respecte cerintele legale si pe cele normative;
 • Sa se conformeze in legatura cu cerintele propuse de clienti, parteneri si colaboratori;
 • Sa arhiveze intreaga documentatie.

Certificarea ISO 14001

ISO 14001 reprezinta standardul international pentru un sistem de management de mediu eficient. Scopul principal al acestei certificari este acela de a minimiza pe cat de mult posibil impactul negativ pe care procesul de productie (sau alte procese esentiale in dezvoltarea unui produs sau serviciu) il are asupra mediului inconjurator.

 • Certificarea ISO 45001

Scopul certificatului ISO 45001 este acela de a spori siguranta la locul de munca si bineinteles, de a reduce pe cat de mult posibil riscul de producere al accidentelor de munca.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top