Stiri

Informatii utile despre biciclete electrice portabile

Bicicletele care se pliaza nu sunt noi – acestea au fost concepute pentru ca trupele sa se alature mai repede celor din prima linie, in cele doua razboaie mondiale – dar nu au fost vazute in numar mare pe drumurile din Marea Britanie sau din restul Europei, pana destul de recent. Rotile mici pe o bicicleta electrica pliabila nu sunt un trend nou: acestea exista de ceva timp, dar erau vazute ca elemente ce reduc atat viteza si performanta.

Acestea nu au devenit populare pana cand eficienta rotilor mici a fost indeplinita si mecanismele de pliere pe biciclete mici si suficient de usoare, au inceput sa fie si ele produse. Acum ca ambele aceste obstacole au fost depasite, business-ul acestor mici biciclete a inceput sa infloreasca, mai ales in Londra.

O bicileta electrica pliabila – primul pas spre ceea ce se stie astazi

La sfarsitul anilor 1950, inginerul si inovatorul Dr. Alex Moulton, a adus noi provocari in designul bi-ciclului traditional, cand a dovedit ca rotile mici cu anvelope de inalta presiune ar avea ca rezultat o rezistenta mai redusa la rulare, o inertie mai mica si, prin urmare, o acceleratie mai mare. El a continuat apoi sa dezvolte o gama de anvelope de inalta presiune in colaborare cu producatorii de cauciuc Dunlop. Acesta este primul pas spre ceea ce astazi se intelege sub numele „o bicicleta electrica pliabila”. 

Prima bicicleta Moulton

Prima motocicleta Moulton a fost lansata in 1962. Prin efectuarea testelor de eficienta in mediul fara vant al unui hangar de aeronave, Moulton a demonstrat ca modelul cel mai eficient de biciclete folosea o roata de 20 inci, cu anvelope de inalta presiune.

Urmatorul pas in evolutia bicicletei pliabile a venit odata cu lansarea bicicletei pliabile Bickerton in 1971. Harry Bickerton a luat principiile designului cu roti mici, pionierat de Moulton, si a cautat sa creeze o bicicleta compacta si usoara, care sa plieze rapid si sa fie gata de drum.

Un nou design pentru bicicleta electrica

Chiar daca acest nou design al lui Bickerton a fost bine primit, proprietatile de functionare ale bicicletei trebuiau imbunatatite. Un absolvent de inginerie de la Universitatea Cambridge, Andrew Ritchie, a aruncat o privire la design-ul Bickerton si a decis ca ar putea proiecta o bicicleta pliabila mai buna.

S-a dus acasa si a inceput sa lucreze la ceea ce avea sa devina bicicleta Brompton. Dupa ce a strans fonduri prin intermediul prietenilor, Ritchie a introdus prin contrabanda cilindri oxi-acetilenici in apartamentul sau din West London si a inceput sa creeze un prototip – vederea de la fereastra lui includea si Brompton Oratory, de aici si numele bicicletei.

Ritchie se astepta primeasca licenta pentru proiectul Brompton, de la un producator mare de biciclete cu destul usurinta, dar, dupa trei ani de incercari, el a decis ca va trebui sa o construiasca singur. A angajat o persoana si a inceput sa produca biciclete. In doi ani au construit 400 de biciclete si le-au vandut pe toate. Cand a analizat conturile din banca insa, si-a dat seama ca, desi le vanduse la un pret bun si erau foarte populare, bicletele sale nu aduceau aproape deloc profit. El a decis sa opreasca productia pana cand a gasit investitori noi. Dupa sase ani, timp in care Ritchie a reusit sa ridice capitalul de risc pentru a primi investitii in business-ul sau cu biciclete, cu recunostinta critica si premiul pentru cel mai bun produs de la Expozitia Cyclex din 1987, compania a „decolat” si cererea a depasit in foarte scurt timp oferta.  In ultimii ani, Andrew Ritchie a renuntat la controlul direct al produselor si conceptelor, iar cu ajutorul noilor investitori, compania s-a extins pentru a deveni un jucator important pe scena internationala a producatorilor de biciclete.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top