Stiri

Îngrijirea postnatală: 3 probleme care apar după naștere

În timpul sarcinii, corpul trece printr-o serie de schimbări radicale. Un drum presărat cu sentimente complexe, un amalgam compus din iubire, emoție, nerăbdare sau chiar îngrijorare în privința dezvoltării copilului, cele trei trimestre de sarcină creează o conexiune aparte între făt și viitoarea mămică. Săptămână după săptămână, cel mic trece prin stadiul de embrion înconjurat de lichid, apar primele vase de sânge, se formează inima și zona capului, greutatea copilului începe să capete contur, părul începe să-i crească, organismul primește porția zilnică de fier și calciu, până la încheierea ultimului trimestru de sarcină. 

Indiferent de tipul de naștere ales de către viitoarea mamă, anumite complicații își pot face apariția în viața familiei. Desigur, acest aspect nu ar trebui să te alarmeze, deoarece problemele după naștere se manifestă în cazul multor femei. Astfel, am selectat câteva probleme comune ale proaspetelor mămici. 

Depresia postpartum

O afecțiune des întâlnită după încheierea perioadei de sarcină, depresia postnatală afectează aproximativ una din opt femei. Caracterizată prin sentimente de tristețe (cunoscută sub numele de „baby blues”), multe mame vor simți o nevoie acută de a plânge fără motiv, în timp ce starea de spirit se poate schimba în orice clipă. În general, stările de nesiguranță, emoție și ușoară anxietate ar trebui să dispară treptat, în aproximativ trei săptămâni. Ei bine, atunci când neputința și neîncrederea în sine dictează modul în care te comporți în jurul copilului, putem spune că apar și primele simptome ale depresiei postpartum:

  • Tulburări ale somnului;
  • Stări frecvente de oboseală intensă;
  • Dureri de cap, de stomac;
  • Dificultăți de atașare față de propriul copil;
  • Sentimente de vinovăție;
  • Iritabilitate necontrolată;
  • Atacuri de panică, gânduri negative.

Netratată la timp, depresia poate avea repercusiuni grave în ceea ce privește sănătatea mintală. Depresia trebuie privită la adevărata sa gravitate – o complicație importantă, apărută după sarcină, nicidecum o slăbiciune a mamei. Pe lângă un tratament medicamentos prescris de medicul curant, orice femeie trebuie să realizeze faptul că are în jur o mulțime de opțiuni, când vine vorba de îngrijirea personală și a familiei deopotrivă. Poți apela la grupuri speciale de sprijin, unde vei întâlni persoane care trec prin același episod ca tine, încearcă să menții așteptările pe o linie realistă, alege scutece chilotel absorbante pentru bebelusi, care se adaptează pe dimensiunea celui mic, aparate electrocasnice inteligente și răsfață-te cu produse speciale de îngrijire.

Probleme urinare

În urma contracțiilor puternice din momentul nașterii, țesuturile din apropierea vezicii urinare pot suferi anumite leziuni care pot afecta în sens negativ urinarea. Incontinența urinară după naștere se caracterizează prin senzație de înțepături la nivelul zonei perineale sau, din contră, poți pierde urină atunci când strănuți sau tușești. Desigur, această inconveniență va trece de la sine în câteva luni, însă, dacă vrei să eviți scurgerile accidentale, poți folosi scutece adulti cu protecție împotriva scurgerilor laterale și un risc minim de apariție a reacțiilor alergice. Mai mult, dă o șansă exercițiilor de tip Kegel. 

Constipație

Constipația constituie o afecțiune comună după naștere și poate apărea în urma încetinirii sistemului digestiv, nivelurilor mari de progesteron din timpul sarcinii, stresului sau, pur și simplu, din motive naturale. În ceea ce privește tratarea constipației, îți recomandăm să consumi alimente bogate în fibre, proteine, fructe, legume, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea organismului: pâine integrală, cereale integrale, pește, carne slabă, ouă. În plus, consumă cel puțin doi litri de apă în fiecare zi și plimbă-te alături de cel mic în natură.

Sarcina se dovedește a fi o adevărată aventură pentru fiecare femeie. O experiență incredibilă, ce are puterea de a-ți schimba stilul de viață pentru totdeauna.

Sursă foto: Shutterstock.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top