Stiri

Istoria Gyros, deliciul grecesc cunoscut la nivel mondial. Unde poți găsi mâncare grecească în Iași

Istoria gyros, cel mai popular fast-food din Grecia în zilele noastre, este pierdută în timp. Recent, acesta a fost numit printre cele patru delicii grecești care au ajuns în topul celor 50 de alimente din lume pentru 2022, conform TasteAtlas, un ghid de călătorie experiențial pentru mâncarea tradițională.

Numele înseamnă literalmente “rotund” sau “bucle”, și există multe teorii despre istoria și originile sale. Este doar o variație grecească a kebab-ului turcesc cunoscut la nivel mondial? Sau ar putea să dateze din vremuri străvechi, când armata lui Alexandru cel Mare era cunoscută pentru a înfige și prăji diverse tipuri de carne pe săbii lungi peste un foc deschis?

În realitate, nu există niciun mod de a verifica niciuna dintre teorii. Gyros, așa cum îi cunoaștem astăzi, a devenit un fel de mâncare celebru odată cu sosirea imigranților greci din Asia Mică în anii 1920. De-a lungul secolului al XX-lea, localurile de fast-food au crescut în popularitate, nu doar în Atena, ci în toată Grecia și dincolo de granițele sale.

Inspirându-se din kebab-ul turcesc, grecii veniți din Anatolia au creat o variație mai grecească a acestuia, folosind carne grecească și ingrediente locale.

Paidakia. Coastele de miel sau “cotletele de miel grecești” reprezintă o delicatesă populară în Grecia. În majoritatea restaurantelor, veți găsi coastele de miel “frenched”, unde oasele coastelor sunt expuse prin tăierea grăsimii și a cărnii care le acoperă pentru o prezentare mai bună. Dar așa nu le place grecilor mielul.

Cele mai multe rețete grecești prevăd ca mielul să fie tăiat în mici costițe, numite “paidakia”, cunoscute și sub numele de “cotlete de miel grecești”. Un set complet de coaste de miel constă în întregul set de coaste (de obicei 8), iar aceste mici coaste (paidakia) pot fi achiziționate și servite “tăiate simplu” (cu un os de coastă) sau “tăiate dublu” atunci când sunt prea mici.

Gyros. Delicatesa fast-foodului grecesc cel mai popular, gyros (cu pronunția corectă “yee-ros”), este ceva ce nu poți uita ușor după o vizită în Grecia.

Numele înseamnă literalmente “rotund” sau “bucle”, iar există multe teorii despre originea gyros. Este doar o variație grecească a kebab-ului turcesc cunoscut la nivel mondial? Sau ar putea să dateze din vremurile antice, când armata lui Alexandru cel Mare era cunoscută să înfigă și să prăjească diverse feluri de carne pe săbii lungi peste un foc deschis?

Gustul condimentat al cărnii gătite lent, combinat cu roșii proaspete, ceapă și iaurt grecesc, a făcut această delicatesă populară încă de la începutul apariției ei.

Mai ales realizat cu carne de porc sau vită, au apărut noi variații cu pui, pește, fructe de mare sau chiar alternative vegane pentru cei care nu consumă carne.

Giouvetsi, yiouvetsi sau youvetsi este un fel de mâncare grecească făcută cu pui, miel sau vită și paste, fie kritharaki, fie hilopites, și sos de roșii.

Alte ingrediente comune includ ceapă/șalotă, usturoi, supă de carne și vin roșu. Este caracteristic copt într-un vas de lut și servit cu brânză rasă.

Paula Wolfert, autoarea americană a nouă cărți de bucătărie și câștigătoarea a numeroase premii pentru cărți de bucate, l-a numit “unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare cu miel de pe insulele grecești”.

Bakaliaros. Codul sărat prăjit în aluat este mâncarea tradițională pe care grecii o consumă în ziua de 25 martie, aniversarea Zilei Independenței Grecești.

Încercați bakaliaros acoperit cu aluat de bere și apoi prăjit, și veți avea cel mai crocant și delicios cod pe care nu veți putea rezista să-l devorați în continuu.

Istoria gyros și variațiile sale

Gustul condimentat al cărnii gătite lent, combinat cu roșii proaspete, ceapă și iaurt grecesc, a făcut ca acest deliciu împachetat să devină popular încă de la prima sa apariție.

În principal făcut cu porc sau vită, au apărut noi variații cu pui, pește, fructe de mare sau chiar alternative vegane pentru cei care nu consumă carne.

Indiferent de tipul de carne ales, gyros sunt servite înfășurate în pita moale. De obicei, sunt umplute cu ceapă, roșii proaspete, cartofi prăjiți și sos tzatziki, celebrul condiment făcut din iaurt grecesc, castraveți și usturoi.

Variațiile de gyros sunt nenumărate în întreaga Grecie și dincolo de granițele sale. Oricare variantă a lor vă place, un lucru este sigur: Gyros este un fel de mâncare pe care oricine trebuie să-l încerce!

Unde poți găsi mâncare grecească în Iași

În Iași, nu există prea multe opțiuni pentru gyros sau mâncare grecească. Dacă ne gândim mai bine, orașul Iași se confruntă cu o lipsă de restaurante cu specific în general. Totuși, când vine vorba de restaurante grecești, avem doar câteva opțiuni. Prima ar fi Taverna la Yorgo’s, care, contrar numelui său, nu este o tavernă în adevăratul sens al cuvântului este mai degrabă un local unde te poți bucura de un gyros. Al doilea ar fi Kalyteros, un local care oferă mâncare grecească doar prin comenzi la domiciliu. Ultima opțiune este Opa-Opa Greek Food, care vă poate oferi în Iași mâncare cu specific grecesc.

Este întotdeauna recomandabil să verifici programul acestor locuri și să faci rezervă în avans pentru a te asigura că vei avea o experiență culinară plăcută.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top