Stiri

Istorie: 70 de ani de la masacrul evreilor din Iasi

Istorie: 70 de ani de la masacrul evreilor din IasiPutini dintre voi stiu ca in perioada 27 – 29 iunie, cu 70 de ani in urma a avut parte cea mai uarata perioada din istoria Iasului si anume ccel mai mare masacru de pe teritoriul Romaniei, primul masacru antisemit major de la inceputul razboiului cu URSS din 22 iunie 1941.
In urma cu 70 de ani, regimul Antonescu dadea ordine de eliminare a tuturor evreilor din Iasi. Astazi, supravietuitorii povestesc cum prin aceasta deportare 14.000 de evrei au fost deportati direct catre moarte, crime si mutilari in plina strada, calatori ai trenului mortii.

Ieri s-au intalnit la Iasi, cativa supravietuitori ai masacrului din 29 iunie 1941, aceasta adunare a fost organizata de catre Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”.

11

Ion Antonescu a ordonat pe 27 iunie 1941 ca Iasul sa fie curatat de evrei, acestia au fost adunati cu forta si au fost dusi la Chestura, pe actuala strada Vasile Alecsandri. Multi dintre evrei au fost ucisi pe loc in locurile in care au fost gasiti, acasa cu familia, fie pe strada sau in pravalii, cei intalniti de patrulele mixte compuse din soldati, politisti, jandarmi romani si soldati germani au fost efectiv ucisi pe loc. Dupa au fost cu totii in doua garnituri de tren, una a plecat spre Calarasi si a ajuns dupa cinci zile, iar cealalta spre Podul Iloaie unde a ajuns dupa noua ore. In acest transport au murit sufocati, de foame sau de sete aproximativ 2650 evrei. Citeste mai multe despre aceasta pata de istorie pe Adevarul de Seara Iasi.

[fblikebutton]

Facebook Comments

3 Comments

3 Comments

 1. Mihai

  June 28, 2011 at 12:26 pm

  ,,curățat de evrei 🙂 nu de către evrei, agramatule.

 2. observer

  July 22, 2011 at 1:53 pm

  Evreii au fost deportati ( si nu masacrati) conform normelor timpului. In SUA (in al II-lea razboi mondial) au fost deportati in lagare civilii germani si japonezi, in Rusia civilii romani, polonezi, unguri, japonezi, s.a, in Germania civilii rusi, evrei si tigani, in Anglia germanii, iar in Romania civilii care au pactizat cu sovieticii (rusofoni, evrei s.a).
  Exagerarile si falsificarile nu sunt realitati istorice

 3. iasi4u

  July 22, 2011 at 3:27 pm

  Cele spuse mai sus sunt precizate de catre evreii care au supravietuit in urma masacrului relatat in articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top