Stiri

Îți place să citești? Descoperă 15 lucruri inedite pe care sigur nu le știai despre cărți!

Este binecunoscut faptul că majoritatea oamenilor se bucură de o carte bună în fiecare seară, înainte de culcare. Un roman îți oferă șansa de a te transpune într-o altă lume, iar o persoană obișnuită citește în jur de patru pe an. 

Orice iubitor de cărți îți va spune că cititul este o experiență ce poate fi cultivată încă din primii ani de viață și că îți stimulează creierul și simțurile. Mai mult, există câteva lucruri inedite despre cărți pe care puțină lume le cunoaște. Află, în continuare, care sunt cele mai interesante aspecte.

Iată 15 lucruri fascinante despre cărți:

 

 • Frica de a rămâne fără o carte de citit se numește abibliofobie.

 

Nu trebuie să îți faci griji din această cauză. La câte materiale de lectură există în lume, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple vreodată.

 

 • Cea mai mică carte din lume este “Teeny Ted din Turnip Town”.

 

Această carte este cea mai mică din lume – fapt verificat și certificat de The Guinness Book Records – și are dimensiuni de 100 x 70 micrometri.

 

 • La Biblioteca Universității Harvard există patru cărți de drept legate în piele umană. 

 

La Harvard au fost descoperite trei cărți legate în pielea umană. Există mai multe în lume, dar interesant este faptul că medicii au ajutat la legarea lor.

 

 • Se spune că fostul președinte american Theodore Roosevelt citea o carte pe zi.

 

Există foarte mulți oameni care citesc câteva cărți pe săptămână sau pe lună, dar una pe zi este o realizare. Cert este că lectura zilnică poate reduce nivelul de stres și poate fi un remediu împotriva depresiei.

 

 • Cea mai lungă frază care a fost tipărită vreodată în literatură îi aparține lui Victor Hugo.

 

Este certificat faptul că cea mai lungă frază din literatură a apărut în romanul “Mizerabilii”, scris de Victor Hugo. Aceasta are nu mai puțin de 823 de cuvinte.

 

 • 1 din 5 adulți din toată lumea nu poate citi.

 

Acest lucru este trist! În lumea occidentală, sistemul de învățământ este dezvoltat, însă, în alte regiuni, oamenii nu au acest privilegiu. În Africa, de exemplu, mulți copii și tineri sunt analfabeți, însă ONG-urile încearcă să remedieze situația.

 

 • Dintr-un copac pot fi realizate aproximativ 50 de cărți.

 

În societatea actuală, care este conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, se încearcă evitarea folosirii hârtiei, pentru a salva copacii. Puțini știu însă faptul că dintr-un singur arbore pot fi realizate aproape 50 de cărți.

 

 • Pentru construirea unei părți a drumului M6 au fost folosite copii ale romanelor editurii Mills & Boon.

 

Drumul cu taxă M6 se află în Birmingham, Marea Britanie. 2,5 milioane de exemplare ale romanelor publicate de editura Mills & Boon au fost achiziționate și expediate la o firmă de reciclare din Țara Galilor de Sud și au fost utilizate la realizarea stratului superior al șoselei.

 

 • Cea mai scumpă carte din lume este “Codex Leicester”, scrisă de Leonardo da Vinci.

 

Bill Gates a cumpărat această carte în 1994 pentru colosala sumă de 30,8 milioane de dolari.

 

 • Cărțile din seria “Harry Potter” sunt interzise în unele locuri din America.

 

Majoritatea cărților din seria “Harry Potter” au fost interzise în școlile catolice din SUA, deoarece se crede că ele ar conține “rețete” reale de vrăji. 

 

 • Biblia, “Citate de Mao Tse Tung” și “Harry Potter” sunt cele mai citite 3 cărți din lume.

 

Nu este surprinzător să vezi care sunt cele mai populare cărți din lume. Numărul total de volume vândute din seria “Harry Potter” este de aproape 400 de milioane, ceea ce înseamnă unul pentru fiecare 17,5 oameni de pe planetă.

 

 • Dacă citești zilnic, scad șansele să fi diagnosticat cu Alzheimer.

 

Cititul are multe beneficii. Unul dintre ele este acela că, stimulând creierul, îl poate proteja de temuta boală Alzheimer.

 

 • “Aventurile lui Tom Sawyer”, de Mark Twain, este primul roman consemnat la o mașină de scris.

 

Mark Twain a scris cartea în 1875 și a publicat-o anul următor. Se pare că scriitorul nu a fost un fan al mașinii de scris atunci când a folosit-o pentru prima dată, dar, până la urmă, a utilizat-o pentru a-și termina romanul.

 

 • Cuvântul “carte” a apărut pentru prima dată într-un manuscris al regelui Alfred cel Mare.

 

Alfred cel Mare a fost un rege saxon al ținutului Wessex până în anul 899 d.Hr. Fiind și scriitor, sub domnia lui a apărut “Cronica anglo- saxonă”, care poate fi considerată un roman de inspirație istorică. Aici a apărut pentru prima oară termenul “carte”.

 

 • Există un cuvânt pentru atracția față de mirosul cărților vechi –  bibliosmia.

 

Acest lucru trebuie să fie interesant pentru împătimiții de lectură. Cu siguranță ai fost întrebat dacă preferi cărțile obișnuite sau pe cele de tip eBook. Dacă ai ales prima variantă și asta datorită mirosului special al romanelor tipărite, acum știi de ce ai făcut această alegere.

 

Acestea sunt cu siguranță doar câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care le-ai putea afla despre cărți, însă, dincolo de aspectele inedite ale lecturii, indiferent că ești pasionat sau nu de romane, ar trebui să citești în fiecare zi!

Surse foto: pixabay.com, shutterstock.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top