Stiri

Iubești lumea cinematografiei? Iată ce lucruri sunt importante atunci când se construiește un decor pentru film!

Un film necesită stabilirea multor detalii care trebuie puse la punct – o creație artistică nu poate fi săvârșită decât dacă se îndeplinesc o serie de standarde și de cerințe. Cinematografia este un domeniu complex, care are o multitudine de segmente distincte, ce sunt luate în calcul de fiecare dată când se alcătuiește un proiect de acest gen. Decorurile sunt elemente esențiale, deoarece, cu ajutorul lor, este realizat cadrul vizual în care se va desfășura acțiunea filmului – așadar, el reprezintă un factor foarte important, care se bazează pe existența unui concept scenografic sau arhitectural, în funcție de specificul proiectului respectiv.

În acest articol, vei afla ce factori sunt luați în considerare atunci când se creează un decor pentru un film!

  • Acțiunea propriu-zisă

Acțiunea din scenariu ghidează deseori selectarea unui spațiu potrivit – dacă acțiunile personajelor se petrec în mai multe decoruri, toate acestea trebuie alese și perfecționate pentru a putea fi conforme cu ceea ce cere povestea. În filmele de acțiune, de exemplu, locațiile sunt multiple, mai ales în cazul în care numărul personajelor este mare, iar firul narativ se ramifică în mai multe direcții. 

  • Elementele necesare

Bineînțeles, în alcătuirea unui decor nu contează doar spațiul în sine, ci și modul în care acesta este amenajat. Din acest motiv, se apelează foarte des la diferite sculpturi și construcții care pot da o notă originală respectivei locații. Pentru realizarea tuturor acestor elemente, este nevoie de o echipă specializată în acest domeniu, care să înțeleagă indicațiile scenografului, punându-le în practică într-o manieră profesionistă și, mai ales, precisă. Dacă vrei să-ți faci o idee despre felul în care pot arăta astfel de structuri vizuale, poți lua ca exemplu câteva monumente realizate de Altax – o companie cu o vastă experiență în materializarea proiectelor scenografice pentru teatru, film și evenimente.

  • Perioada istorică

Perioada istorică în care este plasată povestea filmului este un detaliu de bază – ținând cont de epoca respectivă, se poate opta pentru un decor specific. În primul rând, se studiază cu atenție scenariul și informațiile pe care le furnizează acesta, iar, apoi, regizorul, producătorul, location manager-ul și ceilalți creatori iau în considerare diverse variante și posibilități. În general, sunt folosite locuri deja existente, care pot fi îmbogățite și completate cu diferite obiecte și elemente care să ofere o nouă perspectivă sau să o pună în valoare pe cea deja existentă. De aceea, există multe destinații care s-au transformat în atracții turistice, după ce au fost folosite ca spații pentru filmarea unor producții celebre. În anumite proiecte, de exemplu, se construiește de la zero un întreg cadru, în care să aibă loc filmările – această variantă necesită multe etape de pregătire, de proiectare și de realizare a tuturor pieselor constituente.

În concluzie, crearea unui decor de film este un proces laborios, care implică nenumărate procedee specifice. În funcție de conceptul artistic, se stabilesc obiectivele și metodele prin care se poate concretiza acesta. Însă, atunci când toate lucrurile merg în direcția potrivită, rezultatul poate fi extraordinar, unic și original!

Sursă foto: shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top