Stiri

Iulian Dascălu: Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard lei de pe urma mall-urilor și birourilor

Grupul Iulius, condus de Iulian Dascălu (54 de ani), cel mai important investitor imobiliar român, a raportat afaceri totale de peste un miliard de lei (203 milioane euro) în 2023, marcând pentru prima dată depășirea acestui prag, după o creștere de 18,4% față de anul precedent, datorită portofoliului său imobiliar. Palas Campus din Iași, inaugurat acum un an, a început să genereze rezultate semnificative, conform celor spuse de Profit.ro.

În 2023, Iulian Dascălu a obținut venituri de 140 milioane de euro din cele cinci mall-uri dezvoltate de el și deținute în parteneriat cu Atterbury Europe (cu excepția Palas Iași), înregistrând o creștere de 7,7% comparativ cu 2022. Aceste rezultate l-au menținut pe locul doi în topul proprietarilor de centre comerciale din România, după NEPI Rockcastle.

Iulius Town din Timișoara a generat cele mai mari încasări pentru grup, aducând 41,8 milioane de euro, urmat de complexul Palas din Iași, cu afaceri în creștere de 14,2%, totalizând aproximativ 36 milioane de euro. Iulius Mall Cluj a raportat afaceri în creștere de 9%, ajungând la 34 milioane de euro, inclusiv cota partenerului său Univers T. Cele două centre comerciale mai mici, Family Market Miroslava și Bucium, inaugurate în a doua jumătate a anului 2022, au generat venituri din chirii de aproximativ 3,6 milioane de euro. Anul trecut, jumătate din aceste centre comerciale au fost vândute antreprenorului texan Daniel Cocanougher într-o tranzacție estimată la 14-15 milioane de euro.

Dascălu a dezvoltat și 15 clădiri de birouri, totalizând peste 240.000 de metri pătrați, ceea ce l-ar plasa pe locul patru în topul proprietarilor de astfel de clădiri din România. Totuși, șase dintre aceste clădiri sunt deținute împreună cu partenerul său Atterbury Europe, totalizând 102.000 metri pătrați (două clădiri în Cluj-Napoca și patru în Iulius Town Timișoara). Birourile din Palas Iași, Palas Campus, Iulius Town Timișoara, UBC One și Riviera Office din Cluj-Napoca au generat venituri de 60,3 milioane de euro, în creștere cu 48% față de anul precedent, datorită inaugurării clădirii Palas Campus în aprilie 2023, care a adus o cifră de afaceri de 9,5 milioane de euro. Palas Campus, situat în apropierea Palas Iași, oferă 54.000 de metri pătrați de birouri și 6.000 de metri pătrați de spații de retail, cu o investiție de peste 120 de milioane de euro. Aici, Amazon și-a reunit centrul de cercetare și dezvoltare, având peste 2.000 de angajați. În total, clădirea găzduiește 13 companii cu peste 5.000 de angajați.

Profitul cumulat al grupului Iulius a fost de peste 138 de milioane de lei în 2023, echivalentul a 28 milioane de euro, calculat la cursul mediu al anului precedent, în scădere cu 8,62% față de anul anterior. Profitul a fost afectat de performanțele mai scăzute ale Iulius Mall Iași, Palas Iași și componentei de retail din Iulius Town Timișoara. De asemenea, primele luni de funcționare ale Palas Campus au generat o pierdere de 0,8 milioane de euro. Valoarea portofoliului imobiliar deținut de grupul Iulius și Atterbury Europe a fost estimată anul trecut la 1,2 miliarde de euro de către Cushman & Wakefield Echinox. Acesta este cel mai valoros portofoliu deținut de un antreprenor român, fiind depășit doar de proprietățile deținute de NEPI Rockcastle, CPI Property Group, Globalworth, CTP Invest și AFI Europe, toate cu capital străin.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top