Diverse

IULIUS prezintă publicului soluțiile propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects pentru un viitor proiect de dezvoltare în zona Sfântul Andrei din Iași

Patru birouri de arhitectură din topurile mondiale de specialitate și-au expus soluțiile propuse în cadrul concursului internațional de specialitate, organizat de IULIUS, pentru un viitor proiect de dezvoltare în zona Sfântul Andrei, la Palatul Culturii. Cele patru propuneri, reunite sub umbrela expoziției „Un Iași pentru viitor”, sunt accesibile publicului larg, în același loc, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022. La vernisaj au participat reprezentanții birourilor Foster+PartnersMVRDVUNStudio și Zaha Hadid Architects, care și-au prezentat viziunea în fața mediului academic, autorităților locale, corpului profesional și societății civile. Aceștia sunt așteptați argumenteze soluțiile prezentate și să dezbată despre arhitectura viitorului în cadrul unei conferințe de specialitate, „Cities of the Future”, organizată în parteneriat cu Share Architects, pe 30 iunie, tot la Palatul Culturii. 

Studiourile care au creat printre cele mai ambițioase repere arhitecturale din marile orașe ale lumii, precum sediul Apple – Apple Park California (Foster+Partners), clădirea cu funcțiuni mixte – Markthal Rotterdam (MVRDV), ansamblul mixed-use Four Frankfurt (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects) vor afla soluția câștigătoare pe 30 iunie, în urma deliberării unui juriu format din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu, specializați în aspecte de patrimoniu, urbanism, arhitectură contemporană și valorificarea spațiului public.

Având ca temă de concurs inserția unui reper de arhitectură contemporană în Iași, care să stabilească un dialog cu clădirile monument istoric din proximitate, lucrările expuse au ca numitor comun avangarda timpurilor noastre și, totodată, legătura conceptuală cu trecutul. Proiectele propuse răspund unor multiple provocări, urbanistice, topografice, tehnice, ecologice, ce țin de patrimoniul construit, de valorificarea descoperirilor arheologice, criterii impuse de arhitecți și specialiști, dar și rezultate în urma consultării publice privind percepția ieșenilor asupra orașului și asupra dezvoltării viitoare. „În ultimii 3 ani, prin acest demers, ne-am propus să privim spre viitor. Și am avut alături specialiști din toate domeniile. De la juriul care ne-a ghidat în realizarea acestui concurs, la toți cei care ne-au ajutat să facem cercetarea de piață care a stat la baza temei de proiectare, la cei care ne-au ajutat să scanăm tot centrul orașului pentru realizarea machetelor arhitecturale pe care le vedeți expuse astăzi aici, la cei care au gândit împreună cu noi expoziția și evenimentele din aceste zile. Zeci de persoane au lucrat alături de noi, la fiecare pas, pentru a ne aduce aici. Le mulțumim tuturor. Și le mulțumim, mai ales, birourilor de arhitectură care au văzut cu entuziasm importanța acestui proiect. Și care au tratat orașul Iași cu pasiune, dedicare și admirație”, a spus Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS, compania care a organizat concursul internațional de arhitectură.

Viziunea pentru Iași a birourile de arhitectură care au proiectat faimoasele atracții urbane The Gherkin din Londra, biblioteca Tianjin Binhain din China, Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart și National Museum of XXI Century Arts din Roma

Foster+Partners

Cunoscut pentru clădirile moderne, cu un design simplu, dar sofisticat, pentru care se folosesc tehnologii avansate, biroul de arhitectură Foster+Partners, reprezentat de Maximilian și Daniel Zielinski, Senior Partners, a propus un proiect „care dă înapoi orașului și catalizează regenerarea, îmbunătățind conectivitatea și bunăstarea. Designul pune în valoare patrimoniul bogat și caracterul distinctiv al zonei, integrând în mod firesc cele mai noi tehnologii în întregul amplasament. Viitorul Iașului este construit în jurul unor spații și clădiri sensibile la scara umană, creând un domeniu public locuibil și prietenos, care cultivă sentimentul de comunitate”.

Maximilian Zielinski a declarat în timpul vernisajului că „știm locația, ne-am plimbat pe sit, pe străzi, cunoaștem acum numele fiecărui monument și locul acesta a devenit într-un fel acasă în ultimele luni. Ne-am implicat foarte mult în acest proiect. Împreună cu fratele meu am lucrat peste tot în lume, am avut proiecte în America, China, Orientul Mijlociu și de aceea sunt puțin emoționat. Este prima dată când facem ceva cu adevărat important în țară. Abia așteptăm să vă putem prezenta proiectul mâine, să vă arătăm cât de mult ne-am preocupat de toate aspectele pentru a realiza un răspuns, credem noi, potrivit pentru Iași”.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top