Stiri

Jocurile și joaca celui mic: la ce să ai grijă când vine vorba de distracție

Activitățile celui mic sunt și activitățile adulților, cel puțin în perioada în care cei mici sunt total dependenți de noi. Procesul de învățare, în totalitatea sa, începe chiar dinainte de naștere și continuă într-un ritm accelerat în stadiul de bebeluș și copil mic. 

Cea mai bună metodă de învățare este joaca și avem la dispoziție o infinitate de jucarii pentru copii din care să alegem. În plus, majoritatea se încadrează în categoria jucarii educative, astfel că îndeplinesc două misiuni în același timp, distracție și învățare. Sunt doar câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru încântare garantată:

Indicațiile de pe etichetă

Copilul tău își lărgește orizonturile și prin intermediul jocurilor și jucăriilor. El nu se concentrează doar la jocul în sine, ci la modul în care el însuși reacționează la situațiile impuse de joc sau la provocările ce apar la noile jucării. De aceea, nu este indicat să îl supui unor provocări de neînțeles pentru el. 

Fiecare vârstă are jucăriile ei și nu are rost să grăbim procesul. De aceea, dar și din considerente de siguranță, jucăriile au indicată vârsta potrivită, dar și interdicția pentru anumite vârste (nerecomandat copiilor sub trei ani de exemplu). Unele dintre ele pot necesita anumite condiții, un spațiu mai larg sau chiar aer liber, astfel că este bine să ții cont de detaliile puse la dispoziție de producător.

Dezinfectare și siguranță

Aici lucrurile sunt destul de simple. Așa cum nici adulții nu își cumpără haine și le poartă direct, ci le spală înainte (cel puțin așa ar fi sănătos să se întâmple), nici copiilor nu le oferim jucăriile fără a ține cont înainte și de siguranța apropierii de ele. 

Aceste măsuri sunt luate de obicei mai des când vine vorba de copii ceva mai mici, care au tendința de a duce totul la gură, pentru că acesta este mecanismul lor de a descoperi și învăța. Dar putem aplica procedeul de curățare a jucăriilor și pentru copiii ceva mai mari. Nu vorbim de folosirea obsesivă de produse de curățenie (extremele de obicei mai mult rău fac), ci de un comportament care să promoveze respectarea igienei în viața de zi cu zi. 

Evident, mereu avem frica aceea de piese mici, ca cele de la puzzle-uri, care pot reprezenta o eventuală amenințare. Tocmai de aceea, este bine și să fim cu ochii pe momentele de joacă ale celor mici, dar și să le dăm anumite tipuri de jucării atunci când sunt pregătiți pentru ele și conștientizează riscurile, nu mai devreme.

Preferințele copilului

Cei mici au înclinații diferite, atât de diferite că ne iau uneori prin surprindere cu cererile lor, chiar și când vine vorba de jucării. Nu mai trăim în vremurile în care rozul este pentru fetițe, împreună cu păpușile, iar albastrul este obligatoriu pentru băieței, la fel și mașinile. 

Termenul „precoce” este aproape comun în prezent, semn că și provocările pe care cei mici ni le lansează sunt de cele mai multe ori neașteptate. Dacă sunt interesați de mișcare, este evident că trebuie să adaptăm jucăriile la aceste preferințe. Distracția în aer liber este partenerul nostru în aceste situații, fie că are parteneri de joacă de vârsta lui sau ne transformăm noi, adulții, în coechipieri. 

Pentru cei direcționați către limbaj există, de asemenea, o mulțime de variante creative și accesibile ca preț. Aceste preferințe apar probabil ceva mai târziu, când copilul deja vorbește destul de bine. Nu ezita să îmbini preferințele, dacă se dovedește că cel mic nu poate alege. 

Și atunci când vine vorba de partea artistică, trebuie să ne gândim serios că nici pereții locuinței nu vor mai fi, cel puțin pentru o perioadă, monotoni.

 

Cu aceste aspecte în minte, este clar că știm ce avem de făcut când vine vorba de jocuri și joacă. Fără îndoială că situațiile neprevăzute o să apară și te vor face să reconsideri programul zilei, meniul, traseul la cumpărături sau timpul acordat jocului. Dar, dacă cel din urmă se prelungește, este cu siguranță și o parte bună legată de învățare în toată această ecuație. Cu ocazia asta, poate profită și adulții de momente suplimentare de… copilăreală.

Sursa foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top