Stiri

Lista restricțiilor care vor fi impuse la Iași: carantină în weekend și mască obligatorie pe stradă

Municipiul Iași va depăși astăzi, 5 octombrie, cel mai probabil, pragul de 6 infectări la o mie de locuitori, ceea ce va determina ca, cel târziu de mâine, să intre în vigoare un nou set de restricții. Ieri, la amiază, rata de infectare era de 5,93, astfel că toate prognozele arată că pragul de 6 va fi depășit astăzi.

Amintim că în aceste zile ar urma să înceapă la Iași pelerinajul la Sf. Parascheva, ceea ce va determina mari aglomerări de oameni în zona centrală a orașului și nu numai, astfel că riscul epidemiologic va crește.

 • Măsurile de mai jos sunt extrase din decizia recentă a guvernului – în mod normal, după trecerea pragului de 6 la mie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească și să decidă aplicarea lor la nivel local. Vom reveni asupra textului în momentul în care decizia CJSU va fi disponibilă, cel mai probabil în a doua parte a acestei zile sau cel târziu mâine dimineață.

Cele mai importante restricții care vor fi impuse la Iași, conform ultimei decizii a guvernului adoptată weekendul trecut:

 • localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20.00 și 5.00 se face doar cu declarație pe proprie răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare (min 10 zile de la îndeplinirea schemei) și cei care au trecut prin boală (cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară infectării). În localitățile care vor depăși și pragul de 7,5 la mie, carantina se va impune în toate zilele săptămânii;
 • programul activităților economice este permis până la ora 24.00, iar, în weekend, până la ora 22.00, când incidența este între și 7,5 la mie. Dacă incidența trece de 7,5 la mie astfel de activități sunt permise doar până la ora 22.00;
 • masca devine obligatorie și pe stradă pentru localitățile care depășesc peste 6 la mie;
 • important: școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare.

Celelalte măsuri aprobate recent de guvern fac referire numărul maxim de persoane care pot participa la un eveniment și la capacitatea maximă care trebuie ocupată în locul desfășurării evenimentului, astfel:

 • competiții sportive (50% din capacitate maximă a spațiului);
 • cinematografe, instituții de spectacole și concerte, desfășurarea în aer liber a spectacolelor, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale (50% din capacitate maximă a spațiului);
 • spectacole de tip drive-in (maxim 4 persoane în autovehicul);
 • activități recreative și sportive în aer liber – cel mult 10 persoane;
 • nunți, botezuri și alte evenimente private (50% din capacitate, dar nu mai mult de 200 de persoane);
 • cursuri de instruire, workshopuri și conferințe (50% din capacitate);
 • proteste și demonstrații – maximum 100 de persoane;
 • în toate celelalte cazuri (baruri, restaurante, cafenele, săli de jocuri etc.) se aplică tot procentul de 50% din capacitate.
Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top