Stiri

Lucruri interesante despre bufnite

Bufnita este o pasare simpatica, multi dintre noi le vedem noaptea si le recunoastem dupa ochii lor. Acestea au inspirat tot timpul teama dar sunt fascinante datorita agilitatii si prestantei lor si numarandu-se printre pasarile despre care nu s-au aflat chiar asa de multe lucruri.

In randurile de mai jos va prezentam cateva detalii un pic bizare despre bufnite:

1. Bufnitele sunt pasari de prada
Bufnitele vaneaza o mare varietate de animale si din acest motiv sunt considerate pasari de prada. Ele se hranesc de cele mai multe ori cu mamifere mici precum soarecii, veveritele si iepurii dar dincolo de asta ele se hranesc si cu alte pasari de talie mica sau cu reptile mici.

Bufnitele nu-si pot mesteca prada, deoarece, ca orice alta pasare nu au dinti. Ele inghit prada cu totul iar daca acestea sunt mari, reuseste sa le rupa bucati cu ciocul inainte de a le manca. Reusesc sa manance prada cu totul, inclusiv oasele, blana sau penele. De multe ori puteti vedea bufnite in zona de campie, acolo unde pot vana in voie soarecii de camp.

2. Majoritatea bufnitelor sunt pasari de noapte
Multi soferi cand merg cu masina in zona de campie reusesc sa dea de cate o bufnita in mijlocul drumului, iar lumina farurilor reusesc sa le blocheze vederea complet, acestea ramanand efectiv pe mijlocul drumului nemiscate.

Exista totusi specii de bufnita cu urechile scurte care vaneaza si ziua, desi majoritatea prefera sa vaneze in zori sau la apus si asta pentru a evita competita precum soimii sau vulturii.

3. Ochii bufnitelor sunt ficsi in orbita
Bufnitele nu au capacitatea de a isi misca ochii in orbita, ceea ce inseamna ca isi intorc intregul cap pentru a vedea in directii diferite.

4. Bufnitele au capacitatea de a zbura fara a face zgomot
In timp, bufnitele au beneficiat de aparitia unor pene care le permit sa minimizeze zgomotul facut in timpul zborului. De exemplu, marginile aripilor lor au niste franjuri care reduc zgomotul si turbulentele din timpul zborului.

5. Bufnitele sunt surse de legende si mituri
Bufnitele au fost descoperite in Franta acum 20.000 de ani, insa ele apar si pe hieroglifele egiptene. in cultura populara, bufnitele reprezinta ghinion, aduc moartea dar si prosperitate sau intelepciune.

6. Bufnitele nu au ureche externa
Ciuful aflat in locul urechii are rol decorativ, urechile bufnitelor se afla in interior. Dar cu toate acestea, bufnitele au un simt al auzului foarte dezvoltat si sunt capabile sa distinga o varietate mare de sunete precum si distanta de la care se aud.

Bufnitele sunt niste pasari foarte interesante, se pot gasi in salbaticie dar si in apropierea caselor oamenilor. Gasiti mai multe detalii interesante despre bufnite dar si despre alte pasari interesante pe Topist dar si multe alte stiri diverse..

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top