Hi-tech

Tot ce trebuie sa stii despre Arduino Uno

Când hobby-ul se transformă în pasiune, progresul și creativitatea au liber la dezvoltare. Ești pregătit să îți duci creația la un alt nivel? Dacă proiectului tău îi trebuie un update sau roboțelul tău are nevoie de ochi luminoși și senzori, îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre Arduino UNO.

Ce este Arduino Uno?
Arduino Uno este identificat ca fiind un  microcontroler bazat pe ATmega328. Poate avea pana la  14 intrări / ieșiri digitale, 6 dintre acestea pot fi utilizate ca iesiri PWN, 6 intrări analogice, un rezonator ceramic de 16 MHz, o conexiune USB, o mufă de alimentare, un antet ICSP și un buton de resetare. Arduino UNO poate  fi alimentat de un cablu USB sau de o baterie externă de 9 volți, dar acceptă si tensiuni între 7 și 20 de volți. Placa Uno este prima dintr-o serie de plăci USB Arduino și modelul de referință pentru platforma Arduino. ATmega328 pe Arduino Uno vine preprogramat cu un bootloader care permite încărcarea unui cod nou fără a utiliza un programator hardware extern. Protocolul pe care il foloseste pentru a comunica este STK500. Arduino UNO este considerata cea mai populara placa din seria de bord Arduino.

Unde este utilizat Arduino UNO?
Arduino UNO este o platformă electronică bazată pe software si hardware foarte usor de utilizat, recomandata incepatorilor. Placile Arduino sunt capabile sa citeasca si sa ruleze intrari.(led-uri pe senzori, o actiune press-button sau un mesaj Twitter) si sa le transforme in iesiri – activarea unui motor, pornirea unui LED, publicarea unui articol online, etc. Functionalitatea principala a unui  UNO este un  cod de segmentare in mai multe functii care permite unui programator să creeze fragmente modulare de cod care execută o sarcină definită și apoi să se întoarcă în zona codului din care a fost “chemat”.

Arduino UNO R3
Arduino UNO R3 este fratele mai mare si succesorul lui UNO. R3 vine cu o putere mai mare fata de placa anterioara. R3 utilizeaza un ATmega16U2 in loc de 8U2 pe care il gasim pe UNO. Folosind acesta, R3 este mai rapid si permite accesul catre o memorie mai mare.

Uno R3 adaugă de asemenea știfturile SDA și SCL lângă AREF. În plus, există doi pini noi plasați lângă pinul RESET. Una este IOREF care permite scuturilor să se adapteze la tensiunea furnizată de la bord. Celălalt nu este conectat și este rezervat pentru scopuri viitoare. Uno R3 funcționează cu toate scuturile existente, dar se poate adapta la scuturile noi care folosesc acești pini suplimentari.

Una peste alta, lumea Arduino nu inceteaza sa evolueze, iar din ce in ce mai mult aceasta tehnologie este un portal spre deschiderea unui numar mare de oportunitati electronice robotizate.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top