Evenimente

Manifestarea Oua incondeiate, 19 – 21 martie 2010

oua_incondeiate_afis_a4Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul Etnografic al Moldovei și Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Asociația ”Al. Lăpușneanu” și Asociația ”ART-Meșteșugurile Prutului” organizează în acest an a X-a ediție a manifestării interactive ”Ouă încondeiate”.
Evenimentul se va derula în perioada 19 – 21 martie 2010 pe strada Lăpușneanu cu participarea a 30 de meșteri populari proveniți în mare parte din Bucovina, din localități precum: Borodina, Paltinu, Ulma, Vicovu de Sus, Suceava, Rădăuți, recunoscute pentru promovarea și păstrarea tradițiilor populare, meșteri ce ne vor încânta cu priceperea și îndemânarea lor.
Expoziția prezintă publicului valori autentice din Moldova, din preajma sărbătorilor Pascale. Anul acesta evenimentul se îmbogățește cu proiecții în aer liber și folosește pentru decorul străzii Lăpușneanu șapte simboluri fundamentale care se regăsesc în arta încondeierii ouălor. “Peștele”, “Calea rătăcită”, “Fierul plugului”, “Creasta cocoșului”, “Șarpele”, “Crucea Paștelui” și “Pomul vieții” vor stârni curiozitatea trecătorilor și vor oferi ocazia de a afla semnificațiile lor.
O atenție deosebită va fi acordată copiilor de vârstă școlară precum și tinerilor liceeni, ce vor avea posibilitatea să deslușească tainele scrierii ouălor sau pe cea a pictării icoanelor alături de meșterii consacrați, în cadrul atelierelor de creație ce vor fi organizate în cadrul târgului.
Vineri și sâmbătă seara proiecțiile vor accentua tematica evenimentului printr-o serie de filme scurte, special create pentru acest prilej, ce vor pune în lumină importanța simbolului tradițional în cadrul obiceiurilor de Paști.
Program
Vineri: 10:00 – 18:00 / 19.00-20.00(proiecții în aer liber)
Sâmbătă: 10:00 – 18:00 / 19.00-20.00(proiecții în aer liber)
Duminică: 10:00 – 18:00

oua_incondeiate_afis_a4

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top