Revelion 2019 Iasi
Stiri

Un nou proiect pentru Parcul de la Teatrul Național, modernizat cu fonduri europene nerambursabile

Un nou proiect pentru Parcul de la Teatrul Național, modernizat cu fonduri europene nerambursabilePrimarul Gheorghe Nichita a anunțat vineri, 6 februarie 2015, într-o conferință de presă, că municipalitatea ieșeană a găsit soluția de a moderniza parcul din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” cu fonduri europene nerambursabile. Anunțul a fost făcut în contextul intensificării demersurilor municipalității de obținere a onorantului titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2021. „Am discutat la nivelul forurilor centrale și europene și am găsit posibilitatea tehnică de a reabilita acest parc cu bani europeni, fără să mai fim nevoiți să includem și parcarea subterană în proiect.

Este o decizie pe care mi-o asum și pe care am analizat-o în ultimele luni cu toată atenția. Vă amintesc că proiectul a fost votat în unanimitate de către Consiliu Local Iași, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, instituțiile de mediu au avizat favorabil inclusiv realizarea parcării subterane, iar majoritatea specialiștilor în urbanism și peisagistică s-au declarat de acord, inclusiv la dezbaterea publică organizată la Primăria Iași. Așadar, am promovat tot timpul o atitudine transparentă și corectă față de acest proiect important pentru comunitatea locală”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Edilul a anunțat că va cere atât Direcției de Dezvoltare și Proiecte Europene a Primăriei, cât și Consiliului Local să redacteze și să adopte un nou proiect privind reabilitarea acestei zone, fără componenta parcării subterane, proiect care să fie înaintat pentru a obține finanțare europeană nerambursabilă, cel mai probabil în 2016. „Este o decizie care ține cont de părerile tuturor, de opinia comunității locale din Iași, cât și de direcția strategică pe care ne-o asumăm, de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Cred că Primăria, Consiliul Județean, parlamentarii, instituțiile și oamenii de cultură, societatea civilă, universitățile și școlile – toată comunitatea ieșeană trebuie să își asume un obiectiv esențial: acela de a obține titlul de Capitală Culturală. În aceste condiții, o investiție utilă și necesară, cum ar fi parcarea subterană, ar produce un disconfort temporar semnificativ, atât la nivelul percepției publice, cât și al funcționării instituțiilor de cultură din zona centrală: Teatrul Național, Opera din Iași, Filarmonica și chiar Mitropolia”, a explicat primarul.

Un obiectiv al întregii comunități: Capitală Culturală Europeană
Municipalitatea, prin Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană și în colaborare cu instituțiile de cultură, intenționează să creeze și să susțină o serie de evenimente majore pe Axa Culturală a orașului, din Copou și până în zona Palas, în special pe pietonalul Ștefan cel Mare. „Nu putem organiza astfel de evenimente importante, dacă în inima culturală a orașului vom avea un șantier. De aceea, remodelăm un proiect necesar centrului orașului, care ar fi rezolvat măcar parțial problema locurilor de parcare din Centru, astfel încât să nu complicăm eforturile noastre pentru realizarea unui proiect esențial pentru Iași: acela de a deveni Capitală Culturală Europeană. Cred că este un sacrificiu necesar, atât timp cât obiectivul major pentru următorii 5 ani este recunoașterea europeană a Iașului drept cel mai important oraș cultural de la granița de Est a Uniunii Europene”, a subliniat primarul Gheorghe Nichita.

Un nou proiect pentru Parcul de la Teatrul Național, modernizat cu fonduri europene nerambursabile

Edilul a mai afirmat că a cerut Direcției de Dezvoltare și Proiecte Europene a Primăriei ca viitorul proiect de reabilitare a zonei să prevadă explicit și obligatoriu creșterea suprafeței zonelor verzi și protejarea arborilor monument. „Vreau ca întreg proiectul pentru reabilitarea parcului să fie regândit, cu mărirea suprafeței plantate, cu soluții peisagistice moderne, care să țină cont atât de profilul cultural al Iașului, cât și de nevoia de modernizare. Vă amintesc că avem în acest parc arbori declarați monument al naturii, statut pe care noi, Primăria, l-am acordat, tocmai pentru a-i proteja de orice intervenție ulterioară”, a punctat primarul.

Acesta a subliniat că municipalitatea va capacita în acest proiect atât specialiști în domeniu, cât și reprezentanți ai societății civile, iar proiectul generat în urma acestui efort comun va fi supus dezbaterii publice.

Ce prevede proiectul
Draftul fișei de proiect realizat de Direcția de Dezvoltare și Proiecte Europene a Primăriei prevede două componente majore: refacerea „Esplanadei Teatrului” (Parcul Teatrului) și, respectiv, restaurarea sitului istoric al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

În ceea ce privește Parcul Teatrului (scuarul dintre Teatrul Național si b-dul Stefan cel Mare şi Sfânt), în suprafață de 10.036 metri pătrați, se are în vedere majorarea axului central al scuarului și amplasarea a trei fântâni decorative. Două din acestea vor fi poziţionate în lungul axului pentru a-i spori grandoarea, iar cea de-a treia va fi amplasată transversal, trecerea peste ea realizându-se prin pasarele pietonale. O alee interioară de forma curba va sublinia nucleul central al compoziției. În partea stânga a aleii se va reface zona de amplasare a busturilor scriitorilor. Tot in partea centrală a acestui scuar vor fi amplasate elemente specifice pentru expunere de tablouri.

În draftul fișei de proiect s-a păstrat idea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale (strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Hotelul Mitropoliei), prin conservarea aliniamentului de platani către stradă și înființarea altuia pe latura de Sud-Est, către hotel. În ansamblul plantației s-a acordat o atenție sporită grupărilor omogene, care reunesc specii cu caracteristici apropiate, în ceea ce privește talia, portul, frunzișul, astfel încât să prevaleze asupra grupărilor contrastante, deoarece o prea mare diversitate alterează unitatea.

În parc vor fi montate o serie de obiecte de mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, buvete, corpuri de iluminat (încastrate în alei și în gazon, înalte, pitice, moderne și de epocă) și reflectoare pentru iluminarea statuilor și fațadelor Teatrului. Vor fi restaurate soclurile și busturile și vor fi montate plăci comemorative, plăci cu istoricul zonei, un display electronic pentru programele Operei și Teatrului, precum și panouri pentru expunere de pictură. Nu în ultimul rând, va fi construit un pavilion cu destinația de florărie.

În ceea ce privește situl istoric al Teatrului, fișa de proiect vizează amenajarea unei zone cu o suprafaţă de 12.078 metri pătrați, care cuprinde terenul din jurul Teatrului National si piaţeta din faţa acestui monument. O atenție deosebită va fi acordată refacerii zonei verzi, de alei și parcaje din spatele Teatrului și dinspre „Uzina electrică”.

Cifrele proiectului
Din totalul de 22.114 metri pătrați ai zonei, spațiile verzi vor ocupa o suprafață de 12.480,5 metri pătrați, iar aleile pietonale, platformele de joc, fântânile decorative și celelalte amenajări – 9.357,3 metri pătrați.

Conform devizului general estimat în draftul proiectului, valoarea acestuia este de circa 43 milioane de lei cu TVA.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.curatatorie incaltaminte iasi Iasi

 
To Top