Începând cu 20 martie 2025, România va introduce oficial noua Carte Electronică de Identitate (CEI), primul județ în care va fi emisă fiind Cluj. Extinderea acestui document modernizat la nivel național se va realiza treptat, conform unui calendar stabilit de autorități.
Deși s-a tot vehiculat informația despre noul buletin cu cip, care va avea dimensiunile unui card bancar, așa cum este peste tot în Europa, cei de la Evidența Populației din Iași nu au încă o informare oficială despre acest subiect.
Ce aduce nou Cartea Electronică de Identitate?
Noile documente de identitate vor avea dimensiuni similare cu cele ale unui card bancar și vor respecta standardele europene. Acestea vor include elemente avansate de securitate pentru prevenirea falsificării și a furtului de identitate. În plus, CEI va putea fi utilizată ca document de călătorie și pentru accesarea diverselor servicii electronice, facilitând autentificarea online și semnătura electronică.
Reglementări oficiale și calendarul emiterii
Guvernul României a aprobat trei Hotărâri de Guvern care stabilesc cadrul normativ pentru implementarea CEI, incluzând procedurile pentru colectarea și gestionarea datelor biometrice.
Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI), primele cărți electronice de identitate vor fi disponibile în Cluj din 20 martie 2025, iar din 2 iunie 2025 vor putea fi eliberate și copiilor sub 14 ani, oferind acestora o alternativă modernă la certificatul de naștere pentru identificare și călătorii.
Începând cu 20 mai 2025, se va introduce și Cartea de Identitate Simplă (CIS), care nu va conține un cip electronic, dar va putea fi utilizată pentru identificare.
Beneficiile noii Cărți Electronice de Identitate
- Dimensiuni standardizate, similare cardurilor bancare, ușor de transportat.
- Elemente de securitate avansate, care reduc riscul de falsificare și furt de identitate.
- Funcție de document de călătorie, eliminând necesitatea unui pașaport pentru anumite deplasări.
- Acces facil la servicii digitale, incluzând autentificarea online și semnătura electronică.
- Suport financiar prin PNRR, în perioada martie 2025 – iunie 2026, costurile CEI vor fi acoperite din fonduri externe nerambursabile.
Ce date vor fi incluse în noua carte de identitate?
Pe lângă informațiile tipărite (nume, prenume, CNP, imagine facială etc.), varianta electronică va conține și prenumele părinților, domiciliul și amprentele a două degete. Aceste date biometrice vor fi șterse automat din baza de date a autorităților după imprimarea documentului, proces similar cu cel utilizat pentru pașapoartele electronice.
De asemenea, preconizăm că:
- în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor;
- din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
- începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.
Principalele beneficii ale CEI:
Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene.
- Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate.
- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
- Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
Costuri și accesibilitate
În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate:
În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.
În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.

