Stiri

Noul stadion din Iași ar urma să fie construit lângă complexul ERA, unde s-a organizat festivalul „Afterhills”

Primăria Iași a început demersurile pentru construirea unui nou stadion pe șes Bahlui, în apropierea complexului ERA, relocând astfel proiectul inițial din zona Moara de Vânt. Amplasamentul ales este cunoscut de ieșeni, fiind locul unde a avut loc una dintre edițiile festivalului „Afterhills”, declara „Ziarul de Iași”.

Fonduri și Finanțare

Pentru demararea lucrărilor, Primăria Iași a obținut un împrumut de 100 milioane lei de la BRD. Totuși, necesarul de finanțare este estimat a fi de patru ori mai mare. Proiectul este unul multianual și va beneficia de fonduri suplimentare de la bugetul local și, posibil, de la bugetul de stat. În prezent, proiectul tehnic este în curs de actualizare, urmând să fie lansată o procedură de achiziție publică.

Amplasamentul Stadionului

Stadionul va fi construit pe o parcelă de 45 hectare intabulată de municipalitate în 2019. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a clarificat că terenul este proprietatea municipalității și nu se suprapune cu proprietăți private. Suprafața necesară pentru stadion va fi doar o parte din această parcelă, restul terenului fiind destinat altor amenajări.

Terenul a fost subiectul unui litigiu de patru ani între Primăria Iași și Primăria Miroslava, încheiat în favoarea Iașului.

Accesibilitate și Infrastructură

Prime Kapital și Primăria Iași sunt în curs de semnare a unui protocol pentru construirea unui drum lateral de 840 metri pe latura estică a amplasamentului stadionului. Acesta va avea inițial doar două benzi de circulație, câte una pe fiecare sens, dar există posibilitatea de a fi supralărgit în viitor.

Ieșire asfaltată cu 2 benzi de la ERA spre Centură, prin spatele Carrrefour

În prezent, accesul la amplasament este posibil pe infrastructura existentă din zona complexului ERA. Latura sudică va fi conectată la varianta ocolitoare de trafic ușor Uricani – Cicoarei, aflată în ultima fază de avizare. Aceasta va asigura accesul dinspre zonele Dacia, Alexandru, Galata, Mircea și Nicolina. Drumul Uricani – Cicoarei va conecta varianta de trafic greu cu ieșire spre Europeană, în zona Metro.

Dezvoltări Imobiliare în Zonă

Construirea stadionului va stimula dezvoltarea imobiliară pe șes Bahlui. Primăria Iași deține în zonă aproximativ 100 hectare de teren intabulate în 2019, distribuite în patru parcele. Cea mai mare dintre acestea este dedicată noului stadion. Zona adiacentă parcelei stadionului include numeroase proprietăți private, unele deținute de investitori străini. Excepție face latura nordică, mărginită de râul Bahlui, unde Primăria Iași deține un teren de 7,7 hectare, adiacent unui teren de 12,6 hectare aparținând Primăriei Valea Lupului.

Numeroase proiecte sunt în curs de dezvoltare pe terenurile private din zonă. Anul viitor se va finaliza complexul „Mall of Moldova” la ERA. De asemenea, există demersuri pentru construirea de locuințe colective între Dacia și complexul ERA. O parcelă privată de 12,5 hectare va găzdui blocuri, spații de servicii, comerț, servicii medicale și zone de deservire.

Programul complet Superliga 2024-2025

Unul dintre investitorii principali este Dan Marchievici, cunoscut pentru investițiile sale în parcuri logistice și de retail. Firma sa, Oasis Green Energy SRL, deține aproape 13 hectare în apropierea viitorului stadion. De asemenea, grupul Argo, un fond de investiții britanic controlat de austrieci, deține un teren de 3,9 hectare în vecinătate.

Zona cuprinsă între capătul Dacia și Lețcani va cunoaște o dezvoltare semnificativă în următorii ani. Printre investițiile notabile se numără proiectele Kaulfand și Eli Park, care includ construirea unui depozit regional și a unui parc logistic în proximitatea Parcului Industrial I Miroslava.

Construirea noului stadion pe șes Bahlui reprezintă un pas important pentru dezvoltarea urbană a Iașului, oferind atât oportunități sportive cât și economice. Amplasarea strategică și investițiile adiacente vor transforma zona într-un hub de activitate și dezvoltare, beneficiind atât locuitorii orașului, cât și investitorii.

Sursa Foto: Ziarul de Iasi

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top