Stiri

Noul terminal al Aeroportului Iași, primul din România cu parc fotovoltaic, va fi gata la sfârșitul anului 2023

Finalizarea lucrărilor la Terminalul 4 al Aeroportului Internațional Iași este programată să aibă loc până la sfârșitul acestui an, conform informațiilor furnizate de către reprezentanții constructorului STRABAG.

Potrivit acestora, în cadrul proiectului „Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași”, se estimează că lucrările vor fi completate în ultima parte a acestui an. După finalizarea proiectului și inaugurarea Terminalului T4, Aeroportul Internațional Iași va deține al doilea cel mai mare terminal din țară, imediat după Aeroportul Internațional Henri Coandă din București.

„Complexitatea proiectului vine în primul rând din sistemele de securitate și sistemul de transport bagaje, sisteme care, împreună vor asigura funcționalitatea Aeroportului Internațional Iasi”, au spus experții de la STRABAG.

De asemenea, experții au menționat că construcția parcului fotovoltaic este inclusă în cadrul proiectului „Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași” și va furniza aproximativ 20% din necesarul total de energie al aeroportului. Aeroportul Internațional Iași va fi, astfel, primul aeroport din România echipat cu un parc fotovoltaic.

În prezent, aproximativ 600 de muncitori sunt implicați în proiectul „Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași”, conform reprezentanților constructorului STRABAG.

Citește și:
A fost montată prima poartă de îmbarcare cu burduf de pe Aeroportul Iași
Wizz Air a livrat cea de-a 5-a aeronavă bazei sale din Iași
Noul terminal, T4, va fi conectat cu terminalul T3 prin două pasarele pietonale

După finalizarea lucrărilor la noul terminal, primii călători vor putea beneficia de facilitățile acestuia începând din primăvara anului viitor, conform declarațiilor reprezentanților aeroportului. Capacitatea Aeroportului Iași va atinge 3,5 milioane de pasageri anual, clasându-l drept al doilea ca mărime în țară.

Noul terminal, structurat pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), va include șapte porți de îmbarcare, trei airbridge-uri, patru porți de Sosiri, cinci filtre de control de securitate + 1 VIP, 20 de birouri de check-in și opt sisteme self-check-in. Conform contractului de execuție, termenul de finalizare a proiectului este stabilit pentru luna decembrie.

În curând, în jurul jumătății lunii noiembrie, întreaga parcare de 600 de locuri va fi deschisă pentru public. În același timp, parcul fotovoltaic, parte integrantă a proiectului T4, va fi operațional și ar putea fi pus în funcțiune chiar la sfârșitul acestei luni, au adăugat reprezentanții Aeroportului Iași.

Citește și:
Iași a intrat în Rețeaua UNESCO de orașe creative, la categoria „Literatură”
IKEA pregătește terenul pentru a deschide un magazin la Iași

Noul Terminal al Aeroportului Iasi va fi dotat cu echipamente de ultimă generație și va oferi servicii și facilități la standarde europene. Concret, asta înseamnă:

🔹 20 birouri check-in
🔹 8 chioșcuri self-check-in
🔹 14 self-service baggage drops (adăugate ulterior)
🔹 5 filtre control securitate + 1 VIP
🔹 3 porți la Sosiri
🔹 4 porți de îmbarcare la parter (din care 1 pentru Aviația Generală)
🔹 3 porți de îmbarcare cu burdufuri la etaj
🔹 1 salon VIP Lounge la parter
🔹 1 salon Business Lounge la etaj
🔹 Birouri operatori aerieni, ticketing
🔹 Birouri rent-a-car, exchange
🔹 Agenții de turism
🔹 Spații comerciale, duty free/duty paid
🔹 Cafenele, restaurante, pizzerie, cofetărie/patiserie
🔹 Spații de utilitate publică
🔹 Birou de informații
🔹 Spațiu pentru depozitarea bagajelor
🔹 Servicii înfoliere bagaje
🔹 Spațiu de joacă pentru copii
🔹 Spații de retail și artizanat, dar și pentru produse cu specific local
🔹 Spații de relaxare
🔹 Spațiu multifuncțional de evenimente, conferințe
🔹 Spațiu pentru expoziții, spectacole
🔹 Spații dedicate pentru fumători
🔹 Spații de reculegere și rugăciune

Contractul pentru extinderea Aeroportului Iași a fost atribuit STRABAG în mai 2022, având o valoare totală de 328 de milioane de lei.

La 11 aeroporturi românești din totalul de 17 au loc, în prezent, lucrări de extindere ale terminalelor existente sau de construire a unor terminale noi: Cluj Napoca, Oradea, Timișoara, Iași, Constanța, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Craiova, Sibiu, Tulcea. Majoritatea construcțiilor vor fi finalizate, în teorie, la finalul anului 2023.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

1 Comment

1 Comment

  1. recomandarea zilei

    November 4, 2023 at 2:35 pm

    asta da modernizare nu praf in ochi ca in alte orase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top