Stiri

Pandemia schimbă paradigma – Munca de birou înlocuită cu telemunca

Avantajele și dezavantajele muncii de acasă

Criza sanitară cauzată de pandemia de coronavirus a adus schimbări majore în toate compartimentele importante ale economiei. Companiile mici și mari, PFA-urile și profesiile liberale au descoperit avantajele muncii de la distanță și semnificația cuvântului telemunca. Activitățile distractive au urmat același traseu, jucătorii migrând către ruleta online în România sau alte jocuri de cazino pe internet. Schimbările profunde vor continuă și în lunile și probabil anii care vor urmă, iar piața forței de muncă va fi cu siguranță afectată. Poate deveni muncă de acasă regulă în loc de exceptie și ce efecte va avea ea asupra angajaților și angajatorilor?

Un model de succes adaptat la pandemie

Cuvântul “telemunca” are o rezonanță ciudată și până de curând mulți români ar fi avut dubii serioase că este vorba de un cuvânt real și nu unul inventat. În prezent sunt destul de mulți angajați sau întreprinzători care lucrează la distanță, fiind forțați de pandemie să își mute biroul la domiciliu. Evident, acest tip de muncă nu este nou și nu a fost inventat ca o reacție la situația de criză, ci a fost folosit cu succes zeci de ani. Diferență o face faptul că în prezent multe profesii considerate incompatibile cu munca de acasă au fost prestate cu succes de la domiciliu.

Facebook, Apple, Twitter și Microsoft foloseau cu succes acest model de muncă și în trecut, iar pentru ei tranziția a fost cât se poate de lină. Companiile din domeniul tehnologiei informației au fost principalele beneficiare ale schimbării, pentru că activitățile lor se pretau perfect la acest mediu de muncă. Pe măsură ce orașele se redeschid sub amenințarea virusului, tot mai mulți angajatori aleg să le acorde libertate sporită angajaților. Munca de acasă e voluntară și a fost îmbrățișată cu entuziasm de mulți profesioniști.

Avantajele muncii de acasă pe termen lung

Faptul că angajații pot reveni la muncă o data cu ridicarea stării de urgență și de alertă nu înseamnă neapărat că acest lucru se va întâmpla. Tot mai multe companii și angajații lor se gândesc serios la prelungirea situației existențe și la ideea de a permanentiza munca de la domiciu. Există câteva avantaje certe, care o data descoperite sunt greu de ignorat și care ar putea produce schimbări pe termen lung.

Pentru a facilita muncă angajaților și a le spori productivitatea, companiile trebuie să le furnizeze mijloacele materiale necesare. În unele cazuri a fost nevoie de computere, telefoane și alte echipamente necesare desfășurării activității. Cei care au înțeles importanța asigurării resurselor materiale și legătură cu productivitatea, au mers un pas mai departe. Unele companii au oferit angajaților inclusiv piese de mobilier, au plătit facturile la internet și electricitate pentru a le îmbunătății condițiile de muncă.

Obstacole pentru companii și angajați

Orice analiză atentă și serioasă trebuie să se concentreze și pe dezavantaje, iar munca de acasă are câteva astfel de minusuri. Lipsa supravegherii reprezintă principalul obstacol pentru unii angajatori, în conditile în care au puține instrumente de monitorizare al productivității. Pentru cei din industria IT și angajații care își desfășoară o mare parte din activități la computer programele de tracking reprezintă soluția ideală.

Șansa că un angajat să fie distras de activități cotidiene este mult mai mare acasă, iar pe termen lung acest impediment se poate transformă intro problemă. Unii angajați preferă munca de la birou tocmai pentru că se pot concentra exclusiv asupra proiectului, fără a fi distrași de alte evenimente. La fel de problematică este și izolarea socială produsă de munca de acasă și care are efecte serioase mai ales asupra persoanelor sociabile. Pentru mulți, tranziția de la muncă la birou la lucrul de acasă este lentă și anevoioasă.

Munca de acasă nu mai este considerată o activitate exotică și limitată la câteva nișe profesionale. Schimbările recente au arătat faptul că în multe cazuri este posibil ca angajații să lucreze exclusiv de acasă fără a le fi afectat productivitatea. Micile dezavantaje sunt compensate de faptul că angajatul se bucură de mai multă libertate și flexibilitate, iar costurile companiei sunt reduse considerabil.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top