Stiri

Parcul eolian dezvoltat de ucrainenii de la DTEK la Ruginoasa, în județul Iași, a produs primul kWh de energie electrică

Într-un moment de referință pentru industria eoliană din România, parcul eolian de la Ruginoasa, dezvoltat de către DTEK, a obținut statutul de primul proiect de anvergură finalizat în acest deceniu. Acesta reprezintă, de asemenea, punctul de pornire pentru turbinele cu o capacitate record de 6 MW și semnalează debutul producției de energie electrică.

Daniel Rascu, managerul de dezvoltare de afaceri din cadrul DTEK Renewables International, a împărtășit vestea remarcabilă pe pagina sa de LinkedIn.com, exprimând bucuria că proiectul eolian de la Ruginoasa a generat primul kilowatt-oră de energie electrică. Rascu a subliniat importanța acestui moment, menționând că acest kilowatt-oră reprezintă o premieră în România pentru o turbină eoliană de 6 MW.

Anunțul nu doar sărbătorește finalizarea cu succes a parcului eolian de 60 MW, ci și evidențiază multiplele sale realizări: primul parc eolian semnificativ construit în acest an, primul din ultimul deceniu și primul din România echipat cu turbine de 6 MW.

La sfârșitul lunii noiembrie, Rascu a informat că parcul eolian din Ruginoasa, județul Iași, a fost finalizat, reprezentând singurul proiect eolian de amploare finanțat în acel an. El a subliniat că din cei 72 MW instalați în România în acel an, 60 de MW aparțin proiectului DTEK, constând în 10 turbine de câte 6 MW. Costul total al investiției pentru parcul Ruginoasa a depășit 90 de milioane de euro, iar Rascu a menționat că au gestionat creșterea costurilor prin intermediul unui colateral mai înalt și a contractelor tip PPA (Power Purchase Agreement).

Cea mai mare eoliană din România a fost montată în județul Iași

DTEK Renewables International, parte a grupului DTEK condus de miliardarul Rinat Akhmetov, a cumpărat, de asemenea, un proiect fotovoltaic de aproximativ 50 MW în județul Mureș. Rascu nu a oferit cifre exacte, dar a anticipat o investiție totală de aproximativ 60 de milioane de euro pentru acest proiect.

Parcul de la Ruginoasa acoperă o suprafață de aproximativ 23 de hectare, iar Electromontaj și Eximprod au fost implicate în lucrările de construcție și racordare, cu turbine montate de Vestas. Cu cele mai mari turbine instalate în România, fiecare de 6 MW și o înălțime de 125 de metri, parcul reprezintă nu doar o realizare semnificativă din perspectiva dezvoltării durabile, ci și o dovadă a capacității tehnologice în continuă evoluție a industriei eoliene.

In fază de pregătire sunt mai multe proiecte de parcuri cu eoliene în care sunt implicate firme puternice din străinătate și din țară în zone din Iași precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți sau Dumești.

Sursă foto: Linkedin/Daniel Rascu (Business Development Manager în cadrul DTEK Renewables)

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top