Stiri

PFA-ul și impozitul pe profit – tot ceea ce trebuie să știi

Impozitul pe profit diferă față de impozitul pe venit, astfel că fie ești PFA, fie SRL sau SRL-D este demn de luat în considerare acest aspect care vizează partea de impozit pe profit.

Normal ar fi să luăm fiecare dintre aceste aspecte, PFA și impozit pe profit, separat. Și tocmai asta o să îți prezint în rândurile care urmează. O să vorbim puțin despre PFA, despre pașii pe care trebuie să-i urmezi și nu în ultimul rând, despre impozitul pe pofit și despre metoda de calculare a acestuia.

Ca urmare, există o serie de pași care trebuie urmați atunci când optezi pentru PFA. Printre aceștia se numără pregătirea documentelor și completarea cererilor necesare, care trebuie puse într-un dosar și depuse, mai apoi, la ghișeul ONRC.

Mai mult decât atât, la partea de documente, trebuie avut foarte mare grijă, dar și la copiile necesare, care trebuie certificate olograf de către un titular, conform cu originalul.

Un alt pas important este identificarea Oficiului Registrului Comerțului, depunerea la ghișeul ONRC a cererii de verificare a disponibilității numelui firmei și respectiv depunerea dosarului complet la ghișeul ONRC.  Toate aceste etape sunt necesare în cazul în care gândul tău se îndreaptă spre înființarea unui PFA.

Acestea fiind stabilite, poate ți-ai dat seama că PFA-ul și câștigul pe care îl obți prin firma ta sunt direct proporționale cu impozitul pe profit. De aceea, este necesar să știm cum se calculează acesta și ce este, de fapt, impozitul pe profit.

Impozitul pe profit nu este altceva decât o taxă datorată de persoanele juridice române și cele străine, care desfășoară activități în România, prin intermediul unui sediu social, de exemplu, dar și permanent. Acesta este reglementat prin Codul Fiscal, care stabilește cine sunt contribuabilii, cota de impozitare a profitului fiind de 16%.

Această reglementare este prevăzută în cadrul articolului 13, până la articolul 46, contribuabilii fiind obligați la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu și a actualizărilor care se efectuează anual.

Există chiar și reguli speciale de impozitare pentru cultele religioase, pentru unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior, particulare, acreditate, pentru asociațiile de proprietari, în cazul organizațiilor non-profit, organizațiilor sindicale și organizațiilor patronale.

Cel mai bine în astfel de cazuri este să fii informat în totalitate, iar în cazul în care nu te descurci și simți că informația te depășește, te sfătuiesc să apelezi la profesioniști și la persoane care sunt acreditate în domeniul întreprinderilor.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top