Curierul de Iasi

Plaja Nicolina devine staţiune de tratament şi agrement

Spitalul de Recuperare şi Plaja Nicolina vor fi transformate într-o bază modernă de tratament cu ajutorul fondurilor europene. Conform proiectului, facilităţile de tratament vor fi extinse şi vor putea fi folosite şi iarna, vor fi construite două noi corpuri de clădire,  vor fi amenajate spaţii de agrement. De asemenea, va fi modernizată infrastructura rutieră prin lărgirea străzii Pantelimon Halipa şi crearea unui pasaj pe sub calea ferată.

Primăria Iaşi pregăteşte documentaţia pentru un nou proiect important ce va fi susţinut din fonduri europene nerambursabile. Consiliul Local a aprobat în şedinţa din această săptămână Master- Planul proiectului de modernizare şi extindere a Spitalului de Recuperare şi a Plajei Nicolina. Documentaţia care stabileşte facilităţile şi modalitatea de extindere va sta la baza proiectului european ce urmează să fie depus spre finanţare în vara acestui an. Consilierii locali au aprobat varianta extinderii propusă de municipalitate, dorind în schimb să fie precizat expres că în zona vizată de proiect nu vor fi construite casinouri sau săli de jocuri mecanice.

Două etape de dezvoltare

Conform studiului realizat de o firmă din Bucureşti, pentru modernizare au fost identificate trei variante, fiecare cu avantaje şi dezavantaje. Municipalitatea a propus Consiliului Local aplicarea variantei nr 1 din Master Plan, cea care se pretează cel mai bine pentru accesarea de fonduri europene. Aceasta va fi doar Etapa I a modernizării urmând ca mai apoi, staţiunea de agrement să fie extinsă cu elemente din varianta a doua.

Concret, în prima variantă se va extinde spitalul cu două corpuri noi, vor fi reparate capital clădirile existente, va fi modernizată Plaja Nicolina pentru a putea fi folosită pe tot parcursul anului, vor fi realizate săli de fitness, SPA şi pentru agrement. De asemenea se prevede modernizarea infrastructurii rutiere din zonă prin lărgirea străzii Pantelimon Halipa la 4 benzi, realizarea unui pasaj pe sub calea ferată care să lege str. P.Halipa de Bd. Nicolae Iorga şi realizarea unei parcări subterane de 6000 mp.

În total, acest proiect necesită o finanţare de aproximativ 45,7 milioane Euro.

Pentru Etapa II de dezvoltare a zonei, proiectul se va extinde cu elemente din varianta a II propusă de consultant, care prevede capacităţi pentru turismul medical. Practic, prevede construirea a două hoteluri de câte 20 de etaje care să deţină toate facilităţile de agrement care să susţină activitatea de tratament şi recuperare. Pentru etapa a II-a a modernizării este necesară atragerea investitorilor privaţi care să realizeze spaţiile comerciale şi de agrement vizate în proiect.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top