Stiri

Plantarea pomilor fructiferi: pentru o gradina cu pasiune

Atunci cand iti doresti o gradina bogata in pomi fructiferi sau poate chiar o livada, trebuie sa investesti cu incredere si pasiune in proiectul tau de suflet. Iata cateva sfaturi cu privire la alegerea si plantarea pomilor fructiferi, pentru ca rezultatul sa fie cel pe care l-ai visat.

Cand vorbim despre plantare, incepem, bineinteles, cu recomandarile referitoare la perioada de plantare. Pomii fructiferi trebuie plantati in perioada de repaos vegetativ, adica toamna sau primavara pana la sfarsitul lunii aprilie. Cea mai preferata perioada este cea de toamna, insa si cea de primavara poate da rezultate daca este abordata corespunzator. Pomii trebuie tinuti la rece pentru a nu intra in faza de vegetatie, pentru ca doar asa se vor prinde.

Apoi, trebuie avut grija la tipul de pamant de care pomii fructiferi vor dispune, acesta fiind indicat sa fie bogat in nutrienti si luminat suficient, dar nu excesiv.  Cele mai fertile soluri sunt atat cernoziomurile bogate in humus, cat si solurile brun-roscate, de padure.

Urmatorul pas este saparea gropilor. Diferite soiuri de pomi fructiferi cer diferite distante de plantare intre ei. De exemplu, merii, perii, piersicii, visinii, caisii si prunii au nevoie de 3.5-4m intre ei, in timp ce ciresii sau nucii au nevoie de 4.5-5m distanta de plantare.

Este indicat ca gropile sa fie sapate din timp, poate chiar si cu cateva luni inainte. Astfel, pamantul se aereaza si se sterilizeaza, reducand riscul ca puietii sa fie atacati de boli si daunatori. Gropile trebuie sa aiba o adancime de 60-80 cm si laturi de 1-1.5m, pentru a permite afanarea solului.

Urmatorul pas este scurtarea radacinilor groase cu 1-2 cm, pentru a incuraja cresterea. Radacinile uscate trebuie indepartate complet. Dupa taiere, radacinile trebuie scufundate adanc, de mai multe ori, intr-un amestec compus din pamant maruntit, compost si apa, pentru a cicatriza ranile si pentru a stimula cresterea de noi radacini.

Ultimul pas este plantarea propriu-zisa. Aceasta trebuie facuta imediat dupa mocirlire, ca amestecul sa nu se usuce pe radacini. In groapa, pomii trebuie asezati cu punctul de altoire catre nord, pentru a nu fi ars de soare. Radacinile trebuie rasfirate in groapa, iar daca acestea nu incap, groapa trebuie extinsa. Pamantul din partea superioara a gropii trebuie asezat la baza acesteia, iar cel de la baza invers, pentru a oferi cantitatea ideala de nutrienti vitali cresterii.

Un alt sfat se refera la tasarea pamantului. Aceasta trebuie facuta cu grija, pentru ca un pamant instabil poate duce la instabilitatea pomului, in timp ce o tasare prea puternica poate sufoca radacinile. Un pom firav poate fi sustinut cu un suport de lemn si legat cu sfoara, dar astfel incat sa nu vatameze tulpina sau sa o sugrume.

Yurta.ro pune la dispozitia clientilor sai o gama variata de pomi fructiferi cu rodire bogata, ideali atat pentru gradina proprie, cat si pentru livada. Yurta, cu pepiniera proprie si cu o experienta de peste 25 de ani in domeniu, este o companie de incredere, ce ofera articole, seminte si butasi, cat si sfaturi utile pentru plantare.

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top