Diverse

Plase de umbrire: tot ce ai vrut vreodata sa stii despre acestea

Lumina soarelui este esentiala pentru ca plantele sa produca energie prin fotosinteza. Cu toate acestea, unele plante sunt sensibile la radiatii prea puternice sau prea directe. Plasa de umbra protejeaza plantele de prea mult soare.  Plasa de umbrire este, dupa cum sugereaza si numele, o plasa destinata umbririi culturilor. Este realizata in general din polietilena si poate lua diverse denumiri precum panza de umbrire. Nu trebuie confundata cu plasele soalare destinate relaxarii, ca o umbrela de soare.

Blocand lumina directa a soarelui, plasa de umbrire protejeaza plantele impotriva:

-UV – un exces de lumina care poate fi nefavorabil plantei prin deteriorarea ADN-ului acesteia.

-Uscarii – umbra produsa de plasa reduce evaporarea apei din sol si in acelasi timp reduce apa necesara pentru udare.

-Supraincalzirea serelor si adaposturilor – atunci cand plasa este amplasata pe sere sau adaposturi, limiteaza patrunderea razelor in interior si reduce astfel efectul de sera.

Plasa de umbrire are o durata de viata de cativa ani.

Pe langa protectia culturilor impotriva razelor directe ale soarelui, plasele de umbra ofera si alte beneficii pentru protectia culturilor:

-Este o protectie mecanica impotriva grindinei si a ploilor abundente lasand in cantitate suficienta de lumina.

-Iarna, protejeaza culturile impotriva inghetului prin cristalizarea picaturilor de apa in ochiurile plasei.

-Daca vara reduce supraincalzirea culturilor, iarna poate actiona ca ecran termic pentru a le proteja de frig. Sub adaposturi, limitaza volumul de aer de incalzit actionand ca un tavan fals, si face astfel posibila limitarea incalzirii.

Plasele de umbra se diferentiaza prin:

-Capacitatea lor de umbrire, care poate ajunge pana la 95% din umbra generata. Si anume, cu cat umbra este mai mare, cu atat plasa este mai grea. Greutatea trebuie luata in considerare la instalarea plasei. Prin urmare, putem adapta importanta umbrei fiecarei culturi. Cu toate acestea, exista in general un singur tip de plasa de umbra in centrele de gradina, alegerea capacitatii de umbra fiind rezervata in principal profesionistilor.

-Culoarea lor, care poate influenta calitatea spectrului de lumina care ajunge la culturile tale. Ideal este sa alegi o plasa de culoare alba care are o influenta redusa asupra spectrului.

Cum se instaleaza plasa de umbra in gradina?

Plasa de umbra poate fi instalata:

-direct pe cultura cand nu exista riscul de a impiedica dezvoltarea plantelor;

-pe arcade pentru constructia de mini-tunele;

-pe structuri deja stabilite precum stalpi, tuneluri sau sere.

Pe langa protectia culturilor impotriva razelor directe ale soarelui, plasele de umbra ofera si alte beneficii pentru protectia culturilor:

-Este o protectie mecanica impotriva grindinei si a ploilor abundente.

-Iarna, protejeaza culturile impotriva inghetului prin cristalizarea picaturilor de apa in ochiurile plasei.

Daca vara reduce supraincalzirea culturilor, iarna poate actiona ca ecran termic pentru a le proteja de frig. Sub adaposturi, limiteaza volumul de aer de incalzit actionand ca un tavan fals, si face astfel posibila limitarea incalzirii.

La magazinele de specialitate precum miculmester.ro sunt disponibile plase de camuflaj, ghivece suspendate, figurine de gradina, aspersoare, rogojini si alte accesorii de gradina. Atat stationar, cat si online.

Primul este locul unde va fi achizitionata aceasta acoperire. De foarte multe ori in magazinele online avem ocazia sa cumparam plase de umbra mai ieftine, dar trebuie sa ne amintim ca o astfel de acoperire pentru gard trebuie sa vina de la un producator bun. In plus, merita sa verificati daca magazinul online in sine are pareri bune. Marele avantaj al magazinelor online este si faptul ca poti face cumparaturi fara a iesi din casa ta. Totusi, in cazul magazinelor online, nu avem ocazia sa vedem singuri care este calitatea reala a plasei de nuanta. Daca suntem interesati sa cumparam o plasa de umbra pentru gard pentru gradina noastra, ar trebui sa fim atenti la cateva aspecte. Sa incepem cu dimensiunea de plasa care va fi necesara. Aici trebuie sa luam in considerare atat inaltimea, cat si lungimea. Atunci cand alegeti inaltimea, retineti ca plasele de umbra sunt disponibile in mai multe dimensiuni de baza, si anume 1m, 1.2m, 1.5m, 1.7m si 2m. In cazul lungimii, putem cumpara rulouri de huse cu lungimi de 10 m, 20 m, 50 m si 100 m. Atunci cand alegem inaltimea si lungimea, trebuie sa ne amintim sa alegem acesti metri in functie de inaltimea gardului nostru si de lungimea gardului de care dorim sa atasam gardul de gradina. Un alt element important este densitatea plasei. Densitatea ochiului este echivalenta cu procentul de umbra care poate fi obtinut prin plasarea plasei pe gard. Exista doua grade principale de umbrire si anume 55% si 95%. Evident, cu cat procentul este mai mare, cu atat gradul de umbrire al plasei este mai mare. In plus, putem folosi unul sau doua straturi de plasa pe gard, care vor oferi un grad si mai mare de umbra. Plasele sunt disponibile si in diferite culori. Cele mai populare culori sunt verde, maro si negru. Desigur, culoarea plasei este aleasa pentru a se potrivi gradinii noastre sau elementelor decorative, care includ, de exemplu, o figurina de gradina sau un ghiveci suspendat.

Plase de umbra pot fi impartite in trei tipuri principale: plase de umbra, plase de umbra pentru acoperirea instalatiilor sportive si plase de umbra pentru protejarea culturilor. Plasele de umbra pentru protejarea culturilor nu trebuie sa aiba o valoare decorativa deosebita, deoarece servesc doar la protejarea culturilor noastre de vantul rece, care poate sparge si deteriora plantele.

In ceea ce priveste plasele de umbra folosite pentru acoperirea instalatiilor sportive, trebuie remarcat faptul ca acestea sunt de obicei de culoare verde. Au densitati diferite. Sunt folosite in principal pe terenurile de tenis, unde protejeaza si impotriva vantului si permit o anumita intimitate.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top